www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest So lis 01, 2014 10:37 am


Strefa czasowa: UTC + 2




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 81 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 11:07 pm 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r wrz 22, 2004 5:33 pm
Posty: 190
Lokalizacja: Sosnowiec
Zibi napisa艂(a):
Tak czy inaczej, nadal czekamy na odwa偶nego, kt贸ry zam贸wi transformator np. toroidalny, bez sekcjonowania, na standardowym rdzeniu i wykona pomiary.

Witam!

Pomiary jednego toroida sieciowego ju偶 wykona艂em i s膮 dost臋pne do wgl膮du. (za艂膮czony pdf kilka post贸w powy偶ej)
Jednak 200VA to spore bydl臋 (takie akurat mia艂em pod r臋k膮) a poza tym do tanich nie nale偶y.
St膮d pytanie: kto w Polsce robi NAJTA艃SZE toroidy? (potrzebuj臋 np. 230/28V, moce z zakresu 50 - 150VA)

Wys艂a艂em ju偶 zapytanie ofertowe do ELTI (ex TORAL) http://www.elti.pl/transformatory.html ale ka偶da sugestia b臋dzie mile widziana.

Pozdrawiam!
Kaucz


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 11:46 pm 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn cze 30, 2003 12:38 pm
Posty: 7828
Lokalizacja: Przedszkole Elektroniczne nr1 w Krakowie
jethrotull napisa艂(a):
fugasi napisa艂(a):
brak szczeliny ogranicza pasmo przenoszenia takiego transformatora od do艂u

Zawsze my艣la艂em 偶e jest na odwr贸t.
M贸wi艂em ca艂y czas o transformatorach do uk艂ad贸w przeciwsobnych. Do SE sieci贸wki w og贸le si臋 nie nadaj膮 w艂a艣nie z powodu braku szczeliny.

_________________
LoudBassoon&co.
Haiku-Audio


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 11:59 pm 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r wrz 22, 2004 5:33 pm
Posty: 190
Lokalizacja: Sosnowiec
Piotr napisa艂(a):
jethrotull napisa艂(a):
fugasi napisa艂(a):
brak szczeliny ogranicza pasmo przenoszenia takiego transformatora od do艂u

Zawsze my艣la艂em 偶e jest na odwr贸t.
M贸wi艂em ca艂y czas o transformatorach do uk艂ad贸w przeciwsobnych. Do SE sieci贸wki w og贸le si臋 nie nadaj膮 w艂a艣nie z powodu braku szczeliny.

gilong napisa艂(a):
no ale to chyaba nie problem poprzekladac krztaltki ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: So sty 20, 2007 12:02 am 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn cze 30, 2003 12:38 pm
Posty: 7828
Lokalizacja: Przedszkole Elektroniczne nr1 w Krakowie
Magiczne has艂o: Indukcyjno艣膰 g艂owna.
;)

Poza tym jednak w wielu wypadkach rozebranie rdzenia stanowi powa偶ny problem. Np. wi臋kszo艣膰 transformator贸w EI firmy Telto nie ma w blachach dziur na 艣ruby. S膮 sk艂adane za pomoc膮 stalowych gi臋tych obejm. 呕e tak powiem - jednorazowych :roll:

_________________
LoudBassoon&co.
Haiku-Audio


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: So sty 20, 2007 12:47 am 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r wrz 22, 2004 5:33 pm
Posty: 190
Lokalizacja: Sosnowiec
Piotr napisa艂(a):
Magiczne has艂o: Indukcyjno艣膰 g艂owna.
;)

...kt贸ra i bez szczeliny jest ju偶 do艣膰 niska
Piotr napisa艂(a):
Poza tym jednak w wielu wypadkach rozebranie rdzenia stanowi powa偶ny problem. Np. wi臋kszo艣膰 transformator贸w EI firmy Telto nie ma w blachach dziur na 艣ruby. S膮 sk艂adane za pomoc膮 stalowych gi臋tych obejm. 呕e tak powiem - jednorazowych :roll:

Kolejny problem dla wielbicieli 230V / 50Hz ;)
Ale skoro s膮 tacy kt贸rzy stosuj膮 cewk臋 zap艂onow膮 w roli TG to i Telto mo偶e si臋 nie obawia膰 o zbyt swoich EI-sieci贸wek :lol:


Ostatnio edytowano So sty 20, 2007 12:47 am przez Kauczuk, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: So sty 20, 2007 12:47 am 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Wt mar 23, 2004 5:14 pm
Posty: 702
Lokalizacja: Warszawa
Witam !

To chyba nie jest najlepszy pomys艂, aby sieciowe stosowa膰 jako g艂o艣nikowe, nawet do wzmacniaczy niskiej jako艣ci; no w艂a艣nie jakich i do czego ?
1. Nie jestem gitarzyst膮, ale chcia艂bym s艂ucha膰 gitary elektrycznej ze zniekszta艂ceniami 艣wiadomie wprowadzanymi przez graj膮cego, a nie przez transformator sieciowy.
Tak wi臋c jedno zastosowanie odpada.
2. HI-FI jest okre艣lone normami (bodaj DIN45500), kt贸re m贸wi膮 o szeroko艣ci pasma, zniekszta艂ceniach nieliniowych (klirrfaktor) i paru innych sprawach: n.p. moc minimalna.
Mam powa偶ne w膮tpliwo艣ci, czy trafo sieciowe spe艂ni te normy (niezbyt wy艣rubowane, bo maj膮 50 lat ).

A poza tym: jak ju偶 jeden z Koleg贸w powiedzia艂, trafa sieciowe projektuje si臋 inaczej ni偶 g艂o艣nikowe, i nie mo偶na ich mienia膰, bo TAK !

P.S. Do szczekaczek ulicznych (na lampach, he, he, he), si臋 nadadz膮 !
Po wojnie atomowej tylko urz膮dzenia lampowe ocalej膮 i nast膮pi renesans lamp.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: So sty 20, 2007 1:09 am 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r lis 22, 2006 3:45 pm
Posty: 2334
Lokalizacja: Pozna艅
pasio napisa艂(a):
(ciach)
1. Nie jestem gitarzyst膮, ale chcia艂bym s艂ucha膰 gitary elektrycznej ze zniekszta艂ceniami 艣wiadomie wprowadzanymi przez graj膮cego, a nie przez transformator sieciowy.
Tak wi臋c jedno zastosowanie odpada.
(ciach)

Wiesz, ze w艂a艣nie powiedzia艂e艣 co艣 dziwnego? :wink: Graj膮cy (najcz臋艣ciej) stara si臋 gra膰 czysto. Owszem stosuje podci膮ganie strun, obni偶anie
/podwy偶szanie tonu przy pomocy Floyd Rose czy innego mostu ruchomego, tappinig, czy inne "sztuczki". Ale 偶adne z nich nie doprowadz臋 Ci臋 do typowego przesterowanego d藕wi臋ku gitary elektrycznej. Bo je艣li by tak by艂o to jeszcze dzisiaj w nocy nauczy艂 bym si臋 Sabbath Bloody Sabbath w wykonaniu Iommego na moim akustyku :wink: . I zosta艂bym tak膮 gwiad膮 jak on. To charakterystyczne przesterowanie jest zas艂ug膮 (r贸wnie偶, ale nie tylko) odpowiedniego niedopasowanego transformatora g艂o艣nikowego. Najcz臋艣ciej zbyt ma艂ego.

_________________
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o prosz臋 kierowa膰 na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So sty 20, 2007 12:05 pm 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r mar 23, 2005 7:28 pm
Posty: 3357
Lokalizacja: Bia艂ystok
Kauczuk napisa艂(a):
Zibi napisa艂(a):
Tak czy inaczej, nadal czekamy na odwa偶nego, kt贸ry zam贸wi transformator np. toroidalny, bez sekcjonowania, na standardowym rdzeniu i wykona pomiary.

Witam!

Pomiary jednego toroida sieciowego ju偶 wykona艂em i s膮 dost臋pne do wgl膮du. (za艂膮czony pdf kilka post贸w powy偶ej)
Jednak 200VA to spore bydl臋 (takie akurat mia艂em pod r臋k膮) a poza tym do tanich nie nale偶y.
St膮d pytanie: kto w Polsce robi NAJTA艃SZE toroidy? (potrzebuj臋 np. 230/28V, moce z zakresu 50 - 150VA)

Wys艂a艂em ju偶 zapytanie ofertowe do ELTI (ex TORAL) http://www.elti.pl/transformatory.html ale ka偶da sugestia b臋dzie mile widziana.

Pozdrawiam!
Kaucz


Pdf otworzy艂 mi si臋 jako jpg, wi臋c zignorowa艂em "krzaki". Po zapisaniu i zmianie rozszerzenia dobra艂em si臋 do zawartosci.
Co do producent贸w, mo偶na popyta膰 jeszcze:
http://www.toroidy.pl
http://www.sizei.pl/ - robi膮 tak偶e radiowez艂owe/g艂o艣nikowe EI i toroidalne:
http://www.sizei.pl/Default.aspx?tabid=1401
Jak ju偶 jeste艣my przy sp贸艂dzielniach, to ma艂e transformatorki EI sieciowe i radiowez艂owe produkuje ELSIN : http://www.elsin.pl/index.php?prostowni ... glosnikowe

O Telto, Breve i innych wspomina膰 chyba nie musz臋, ale to mo偶e by膰 zbyt du偶y kaliber.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: N sty 21, 2007 1:28 am 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r wrz 22, 2004 5:33 pm
Posty: 190
Lokalizacja: Sosnowiec
:arrow: Zibi
Jezcze raz dzi臋ki za pomoc!
P贸ki co zam贸wi艂em na Allegro u偶ywane (czytaj: wygrzane i ujednolicone) toroidy 40W - pewnie przenosz膮 te偶 sk艂adow膮 sta艂膮 bo kosztowa艂y a偶 9z艂 /szt.

Gdyby kto艣 z obecnych na forum Sosnowiczan by艂 w stanie udost臋pni膰 do ods艂uchu jakiekolwiek 艣(m)ieciowe toroidy (50 - 150VA) to prosz臋 o kontakt na pw.

Pozdr!
Kaucz


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: Pn sty 22, 2007 11:55 am 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): So cze 03, 2006 9:51 pm
Posty: 3822
Lokalizacja: Pozna艅 :) nareszcie w domu
pasio napisa艂(a):
1. Nie jestem gitarzyst膮, ale chcia艂bym s艂ucha膰 gitary elektrycznej ze zniekszta艂ceniami 艣wiadomie wprowadzanymi przez graj膮cego, a nie przez transformator sieciowy.
Tak wi臋c jedno zastosowanie odpada.

Graj膮cy sam nie wprowadza zniekszta艂ce艅*. Zniekszta艂cenia wprowadza celowo i 艣wiadomie in偶ynier buduj膮cy wzmacniacz. Jednym ze sposob贸w na celowe i 艣wiadome wprowadzenie zniekszta艂ce艅 jest zastosowanie odpowiedniego (zepsutego - w kategoriach hi-fi) trafa g艂o艣nikowego.
Pozdrawiam
* - nie jest to prawda absolutna lecz pewne przybli偶enie powsta艂e na potrzeby tej dyskusji.

_________________
http://xkcd.com/810/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 1:43 am 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r wrz 22, 2004 5:33 pm
Posty: 190
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam!

Kolejna porcja techniki 50Hz, tym razem g艂贸wnie pomiary ca艂ego ‘wzmacniacza’. Jako 0dB przyj膮艂em moc 1W @ 1000Hz. Pomiary przeprowadzi艂em w uk艂adzie jak na rysunku. (za艂膮cznik)
W por贸wnaniu z poprzednim uk艂adem pomiarowym zmieni艂em typ lamp oraz warto艣ci niekt贸rych element贸w- np. zwi臋kszy艂em pojemno艣膰 sprz臋gaj膮c膮 z 47 do 100uF, ale wci膮偶 jest to elektrolit.

W przypadkach (1) i (2) nale偶y pami臋ta膰, 偶e ograniczenie pasma przenoszenia nie wynika tylko z niedoskona艂o艣ci transformatora - pasmo przenoszenia transformatora najlepiej ilustruje przyk艂ad (3)

1) Wzmacniacz bez globalnego ujemnego sprz臋偶enia zwrotnego:

1.1) TS120/14 (koszt: b/d - demonta偶) (RZC, PRI: 110+110V, SEC: 2x27V r贸wnolegle, Ro=7R5)

Pasmo –3dB: 16Hz – 18kHz ------------------- Pasmo –1dB: 25Hz – 10kHz

1.2) DTW TAVT-2 (koszt: 9z艂) (toroid 50VA, PRI: 220V, SEC: 15V+20,5V, Ro=15R)

Pasmo –3dB: 14Hz – 16kHz ------------------- Pasmo –1dB: 24Hz – 8kHz

1.3) ‘INTELECSA’ (koszt: 12z艂) (toroid 50VA, PRI: 220V; SEC: 9,2V, Ro=7R5)

Pasmo –3dB: 13Hz – 33kHz -------------------- Pasmo –1dB: 24Hz – 18kHz

1.4) TTS-200 (koszt: ok. 50z艂) (toroid 200VA, PRI:220V, SEC: 2x36V r贸wnolegle, Ro=15R)

Pasmo –3dB: 14Hz – 32kHz -------------------- Pasmo –1dB: 25Hz – 17kHz

Dla por贸wnania dwa transformatory dedykowane do ‘audio’

1.5) Wyj艣ciowy typ BIS-104 / 105 (RZC, 2k6 / 27R @ Ro=7R5) (koszt: ca艂y BIS za 120z艂)

Pasmo –3dB: 13Hz – 15kHz --------------------- Pasmo –1dB: 24Hz – 7kHz

1.6) MICROLAMP (EI 18sekcji, 6k6 / 8R @ Ro=7R5) (koszt: ok. 250z艂)

Pasmo –3dB: 13Hz – 31kHz ---------------------- Pasmo –1dB: 24Hz – 18kHz


2) Wzmacniacz z p臋tl膮 USZ o g艂臋boko艣ci 5dB:

2.1) ‘INTELECSA’ (PRI: 220V; SEC: 9,2V, Ro=7R5)

Pasmo –3dB: 14Hz – 47kHz ----------------------- Pasmo –1dB: 20Hz – 30kHz

2.2) TTS-200 (PRI:220V, SEC: 2x36V r贸wnolegle, Ro=15R)

Pasmo –3dB: 10Hz – 64kHz ----------------------- Pasmo –1dB: 20Hz – 30kHz

2.3) MICROLAMP (6k6 / 8R @ Ro= 7R5)

Pasmo –3dB: 12Hz – 38kHz ----------------------- Pasmo –1dB: 22Hz – 25kHz


3) Sam transformator (napi臋cie na uzwojeniu pierwotnym = 70Vp-p.)

3.1) TTS-200 (200VA, PRI:220V, SEC: 2x36V r贸wnolegle, Ro=15R)

Pasmo –3dB: 5Hz – 64kHz ------------------------ Pasmo –1dB: 10Hz – 30kHz


PODSUMOWANIE

Poziom odniesienia to 1W @ 1000Hz ( nie chcia艂o mi si臋 dopasowywa膰 impedancji roboczej stopnia mocy dla ka偶dego z badanych transformator贸w, rozrzut Pmax wyni贸s艂 od 5 do 10W )

Zmierzy艂em te偶 pasmo przenoszenia dla mocy do 10W, jedyne r贸偶nice to:
- fd (–3dB) wi臋ksza o 2 do 6 Hz (nasycanie si臋 rdzeni mniejszych ‘sieci贸wek’)
- fg (–3dB) wi臋ksza o ok. 1kHz (nie wiem dlaczego)

Dopasowany pod wzgl臋dem impedancji uk艂ad (tj. R~ = ok.. 550R), bez globalnego USZ jest w stanie odda膰 ok. 10W @ 1kHz przy h = ok. 2,5% (w tym h generatora = ok. 1%)

Z braku porz膮dnego generatora mocy nie mia艂em mo偶liwo艣ci przeprowadzenia analizy zniekszta艂ce艅 samego transformatora.

------------------------------
Pozdrawiam,
Kaucz


Za艂膮czniki:
Komentarz: 50Hz rz膮dzi
TTS-200 @ 15R.jpg
TTS-200 @ 15R.jpg [ 74.71 KiB | Przegl膮dane 615 razy ]
Komentarz: uk艂ad pomiarowy :-)
Rys. 1.jpg
Rys. 1.jpg [ 65.18 KiB | Przegl膮dane 638 razy ]
G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 11:58 am 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): So cze 03, 2006 9:51 pm
Posty: 3822
Lokalizacja: Pozna艅 :) nareszcie w domu
Witam. Interesowa艂oby mnie jak wygl膮da pasmo przenoszenia dla nominalnej mocy. Pojawia艂y si臋 na tym forum opinie g艂oszone przez bardzo szanowanych koleg贸w, 偶e trafo sieciowe w roli g艂o艣nikowego przenosi oko艂o 1/3 nominalnej mocy. Nie rozumiem dlaczego, przecie偶 trafo nie wie czy jest sterowane z sieci 230V czy z lamp mocy.

_________________
http://xkcd.com/810/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 12:09 pm 
Offline
moderator

Do艂膮czy艂(a): Pt kwi 11, 2003 11:47 pm
Posty: 2919
Lokalizacja: Zawiercie
Witam.
Ze wzgl臋du na przenoszone pasmo (od do艂u), oraz powstaj膮ce zniekszta艂cenia (istotne dla sprz臋tu Hi-Fi) wskazane jest, by moc przenoszona przez taki transformator (rdze艅) nie przekracza艂a podanej przez Ciebie warto艣ci 30% mocy znamionowej dla 50Hz. Moc podawana dla transformatora sieciowego okre艣lona jest w艂a艣nie dla cz臋stotliwo艣ci 50Hz. Oznacza to, 偶e dla cz臋stotliwo艣ci wy偶szych mo偶e by膰 ona nawet znacznie wi臋ksza, a dla ni偶szych od 50Hz proporcjonalnie ni偶sza.

Pozdrawiam,
Romek

_________________
伪 尾 危 桅 惟 渭 掳C 鈭 虏 < > ^


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 12:26 pm 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): So cze 03, 2006 9:51 pm
Posty: 3822
Lokalizacja: Pozna艅 :) nareszcie w domu
Ja m贸wi臋 o wzmacniaczu gitarowym. Czy kto艣 zrobi艂 taki wzmacniacz np na TS50/49 i zmierzy艂 ile faktycznie mocy oddaje on do obci膮偶enia (mniejsza o zniekszta艂cenia)?

_________________
http://xkcd.com/810/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu艂:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 4:44 pm 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn cze 30, 2003 12:38 pm
Posty: 7828
Lokalizacja: Przedszkole Elektroniczne nr1 w Krakowie
W gitarowcu, gdzie nie licz膮 si臋 zniekszta艂cenia, a pasmo jest do艣膰 w膮skie nie b臋dzie problemu z przeniesieniem pe艂nej mocy. Wszak gitara nie generuje nawet 50Hz.
Dopiero w hi-fi pojawia si臋 k艂opot, gdy偶 zdolno艣膰 rdzenia do przenoszenia mocy spada znacznie z cz臋stotliwo艣ci膮.

_________________
LoudBassoon&co.
Haiku-Audio


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 81 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Yahoo [Bot] i 2 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL