www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest N, 17 grudnia 2017, 01:36


Strefa czasowa: UTC + 1




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: So, 4 listopada 2017, 20:37 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): N, 5 kwietnia 2015, 20:08
Posty: 1107
Transformator posiada uzwojenia, dostarczaj膮ce napi臋膰 200V-0-300V. Interesuje mnie, czy mo偶na, u偶ywaj膮c mostk贸w Graetza, wyprostowa膰 napi臋cie zmienne 300V jako dodatnie wzgl臋dem masy, a 200V jako ujemne.

_________________
Rozs膮dek, praca, gospodarno艣膰 to klucz do dobrobytu naszego narodu.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 4 listopada 2017, 21:21 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz, 10 marca 2011, 13:40
Posty: 449
Lokalizacja: Warszawa
Teoretycznie tak. Potrzebny jest jeden mostek - wej艣cia mostka 艂aczymy z ko艅cami uzwojenia transformatora, 艣rodek uzwojenia z mas膮. Ze wsp贸lnych katod otrzymujemy napi臋cie dodatnie, ze wsp贸lnych anod - ujemne. Niestety, problemy mog膮 by膰 z symetri膮 obci膮偶enia przy r贸偶nych napi臋ciach.
Takie zasilacze symetryczne - z r贸wnymi napi臋ciami - stosowane by艂y w polskich wzmacniaczach, np. PW 3015, co pozwala艂o na przy艂膮czenie obci膮偶enia do komplementarnego stopnia wyj艣ciowego bez po艣rednictwa kondensatora elektrolitycznego. W.

_________________
Wszystkie szczelne z艂膮cza przeciekaj膮 a ka偶da rura po skr贸ceniu jest za kr贸tka - trzecie prawo Murphy'ego.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 4 listopada 2017, 22:22 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pt, 11 kwietnia 2003, 22:47
Posty: 3640
Lokalizacja: Zawiercie
Witam.
salicjona艂 napisa艂(a):
Transformator posiada uzwojenia, dostarczaj膮ce napi臋膰 200V-0-300V. Interesuje mnie, czy mo偶na, u偶ywaj膮c mostk贸w Graetza, wyprostowa膰 napi臋cie zmienne 300V jako dodatnie wzgl臋dem masy, a 200V jako ujemne.

Nie ma takiej mo偶liwo艣ci. Mo偶na z tych napi臋膰 otrzyma膰 dwa r贸偶ne napi臋cia wyprostowane, ale nie z pomoc膮 mostk贸w Graetza (da si臋 to zrealizowa膰 dla prostowania jednopo艂贸wkowego, za pomoc膮 dw贸ch pojedynczych diod, ale nie przy pomocy pe艂nych mostk贸w). Czasem udaje si臋 rozdzieli膰 uzwojenia od siebie i w贸wczas spawa staje si臋 prosta...

Pozdrawiam
Romek

_________________
伪 尾 危 桅 惟 渭 掳C 卤 鈭 虏 < 鈮 鈮 > ^


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 4 listopada 2017, 22:31 
Offline
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 10 sierpnia 2005, 22:51
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
akordeonista napisa艂(a):
Teoretycznie tak. Potrzebny jest jeden mostek - wej艣cia mostka 艂aczymy z ko艅cami uzwojenia transformatora, 艣rodek uzwojenia z mas膮. Ze wsp贸lnych katod otrzymujemy napi臋cie dodatnie, ze wsp贸lnych anod - ujemne. Niestety, problemy mog膮 by膰 z symetri膮 obci膮偶enia przy r贸偶nych napi臋ciach.
Takie zasilacze symetryczne - z r贸wnymi napi臋ciami - stosowane by艂y w polskich wzmacniaczach, np. PW 3015, co pozwala艂o na przy艂膮czenie obci膮偶enia do komplementarnego stopnia wyj艣ciowego bez po艣rednictwa kondensatora elektrolitycznego. W.



Takie pod艂膮czenie mostka spowoduje 偶e tylko uzwojenie 300 V b臋dzie do艂adowywa艂o kondensator filtra do tych oko艂o 420 V w spos贸b analogiczny do prostownika p贸艂okresowego, zar贸wno po stronie dodatniej jak i ujemnej. Obie diody z po艂owy mostka podpi臋tej do sekcji 200 V b臋d膮 stale spolaryzowane zaporowo (raz mocniej, raz s艂abiej). Mog膮 zacz膮膰 przewodzi膰 dopiero gdy napi臋cie na kondensatorze spadnie poni偶ej 282 V, ale to raczej spowoduje przeci膮偶enie transformatora.

salicjona艂 napisa艂(a):
Transformator posiada uzwojenia, dostarczaj膮ce napi臋膰 200V-0-300V. Interesuje mnie, czy mo偶na, u偶ywaj膮c mostk贸w Graetza, wyprostowa膰 napi臋cie zmienne 300V jako dodatnie wzgl臋dem masy, a 200V jako ujemne.


Zgaduj臋, 偶e potrzebujesz 300 V (420 V) na anody i ujemnego 200 V (280 V) na siatki. Mo偶esz co najwy偶ej prostowa膰 pe艂nookresowo dodatnie i p贸艂okresowo ujemne. Musisz wpi膮膰 mostek mi臋dzy uzwojenie 300V-0 i diod臋, katod膮 do transformatora, do 200 V. Wtedy w jednym p贸艂okresie amplitudy napi臋膰 na transformatorze wzgl臋dem masy ustawi膮 si臋 w przybli偶eniu jako +420...0...-280, a w drugim jako 0...+420...+700 V. Jak wida膰 napi臋cie wstecznie na diodzie sekcji ujemnej skoczy do 980 V, wi臋c trzeba j膮 rozwa偶nie dobra膰.

_________________
袧邪 袦邪褉褋械 泻谢邪褋褋薪芯!


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 4 listopada 2017, 22:48 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 22 lutego 2006, 05:06
Posty: 1137
Lokalizacja: Toronto
Czesc
Jesli nie mozna rozdzielic uzwojen, zrob jak radzi Romekd. Bedziesz mial obydwa potrzebne napiecia, tyle ze trafa bedziesz mogl "ciagnac" jakies 70% mocy.
Pozdrowienia


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 5 listopada 2017, 11:10 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pt, 11 kwietnia 2003, 22:47
Posty: 3640
Lokalizacja: Zawiercie
Witam.
brys napisa艂(a):
Zgaduj臋, 偶e potrzebujesz 300 V (420 V) na anody i ujemnego 200 V (280 V) na siatki. Mo偶esz co najwy偶ej prostowa膰 pe艂nookresowo dodatnie i p贸艂okresowo ujemne. Musisz wpi膮膰 mostek mi臋dzy uzwojenie 300V-0 i diod臋, katod膮 do transformatora, do 200 V. Wtedy w jednym p贸艂okresie amplitudy napi臋膰 na transformatorze wzgl臋dem masy ustawi膮 si臋 w przybli偶eniu jako +420...0...-280, a w drugim jako 0...+420...+700 V. Jak wida膰 napi臋cie wstecznie na diodzie sekcji ujemnej skoczy do 980 V, wi臋c trzeba j膮 rozwa偶nie dobra膰.


Je偶eli z wyj艣cia napi臋cia ujemnego b臋dzie pobierany bardzo ma艂y pr膮d (np. do polaryzacji siatek), a z wyj艣cia napi臋cia dodatniego du偶y, to takie rozwi膮zanie jest faktycznie optymalne. Natomiast w sytuacji gdzie oba wyj艣cia mia艂yby by膰 obci膮偶one pr膮dami o zbli偶onych warto艣ciach lub pr膮dami zmieniaj膮cymi si臋 niezale偶nie i w du偶ych granicach, uk艂ad stanie si臋 bardzo niestabilny i mo偶e nawet ulec powa偶nej awarii (rozerwanie kondensator贸w lub uszkodzenie zasilanych z uk艂adu obwod贸w...). Ryzyko zwi膮zane jest ze sposobem dzia艂ania takiego uk艂adu. Je偶eli dobrze Ci臋 zrozumia艂em zaproponowany uk艂ad wygl膮da艂by jak ten na schemacie poni偶ej.

Za艂膮cznik:
Zasilacz x.png
Zasilacz x.png [ 9.6 KiB | Przegl膮dane 774 razy ]


Spr贸buj臋 na szybko przeanalizowa膰 uk艂ad (prosz臋 mnie poprawi膰, je艣li gdzie艣 pope艂ni臋 b艂膮d). Je偶eli po w艂膮czeniu uk艂adu do sieci na wyprowadzeniu nr 1 transformatora pojawi si臋 ujemna po艂贸wka sinusoidy, to na wyj艣ciu nr 2 i 3 b臋dzie wzgl臋dem niego wyst臋powa艂a dodatnia, diody D4 i D2 mostka Graetza w艂膮cz膮 si臋 i kondensator C1 zostanie na艂adowany do warto艣ci szczytowej napi臋cia wyst臋puj膮cego na uzwojeniu 300 V. Gdy chwilowa polaryzacja napi臋cia w sieci zmieni si臋 na odwrotn膮 nast膮pi wy艂膮czenie si臋 diod D2 i D4, a w艂膮czy si臋 dioda D1 oraz szeregowo po艂膮czone diody D5 i D6, rozpocznie si臋 艂adowanie kondensatora C2 pr膮dem przep艂ywaj膮cym przez kondensator C1, przez co napi臋cie na C1 b臋dzie ponownie wzrasta膰 do momentu a偶 oba kondensatory osi膮gn膮 w sumie napi臋cie szczytowe dla sumy napi臋膰 na uzwojeniach 200 V i 300 V transformatora. Rozk艂ad napi臋膰 na kondensatorach C1 i C2 b臋dzie zale偶a艂 od ich pojemno艣ci (w艂a艣ciwie to od stosunku tych dw贸ch pojemno艣ci do siebie) oraz warunk贸w pocz膮tkowych (warto艣ci i polaryzacji napi臋cia w sieci 230 V, przy kt贸rych uk艂ad zosta艂 za艂膮czony). Gdy z uk艂adu b臋dzie pobierany wi臋kszy pr膮d z wyj艣cia U1, a mniejszy z U2, wszystko b臋dzie w porz膮dku. Je艣li jednak z wyj艣cia U2 b臋dzie si臋 stara艂o pobiera膰 pr膮d wi臋kszy ni偶 z U1, lub jakikolwiek pr膮d w sytuacji gdy wyj艣cie U1 pozostaje nieobci膮偶one, to ujemne napi臋cie b臋dzie spada艂o (warto艣膰 bezwzgl臋dna), a dodatnie ros艂o. Pr膮d z wyj艣cia U2 mo偶e stanowi膰 tylko cz臋艣膰 pr膮du p艂yn膮cego z wyj艣cia U1, i to w znaczeniu dos艂ownym (pr膮d z U2 przep艂ywa przez obci膮偶enie pod艂膮czone do wyj艣cia U1).

Pozdrawiam
Romek

_________________
伪 尾 危 桅 惟 渭 掳C 卤 鈭 虏 < 鈮 鈮 > ^


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 5 listopada 2017, 19:23 
Offline
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 10 sierpnia 2005, 22:51
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Faktycznie Romku, warto zaznaczy膰 偶e bez na przyk艂ad w艂o偶onych lamp taki zasilacz m贸g艂by si臋 rozjecha膰. I zapewne by to zrobi艂. W sytuacji polaryzacji jak na rysunku, przy pobieraniu pr膮du z U2, napi臋cie ujemne spada wzgl臋dem masy, a dodatnie U1 ro艣nie, przy czym ich suma b臋dzie z grubsza sta艂a. Wtedy D3 zostaje spolaryzowana zaporowo i nic nie chroni przed tym, aby na kondensatorze U1 pojawi艂o si臋 700 V.

Rozwi膮zaniem mo偶e by膰 zblokowanie C1 diodami Zenera o warto艣ci pomi臋dzy pe艂nym napi臋ciem sta艂ym (plus margines na wahania sieciowego), a maksymalnym kondensatora. Wtedy U1 uro艣nie tylko na tyle, na ile diody pozwol膮. To wci膮偶 du偶o ta艅sze ni偶 nowy transformator.

Trzeba mie膰 艣wiadomo艣膰 istnienia takiej w艂a艣ciwo艣ci tego uk艂adu i wiedzie膰 kiedy mo偶na, a kiedy nie powinno si臋 go stosowa膰.


Za艂膮czniki:
Zasilacz x1.png
Zasilacz x1.png [ 7.42 KiB | Przegl膮dane 702 razy ]

_________________
袧邪 袦邪褉褋械 泻谢邪褋褋薪芯!
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 5 listopada 2017, 20:38 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 22 lutego 2006, 05:06
Posty: 1137
Lokalizacja: Toronto
Czesc
Czy zamiast "rzezbic w klocku" - jak mawia jeden z Kolegow, nie prosciej zrobic prostownik jednopolowkowy dodatni z 300V oraz ujemny z 200V ?
Dwie diody i sprawa z glowy, a ponad to, pobor pradu z jednego nie ma wplywu na drugi.
Pozdrowienia


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 5 listopada 2017, 21:01 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): N, 5 kwietnia 2015, 20:08
Posty: 1107
Dzi臋kuj臋 Wam. Za艂o偶臋 prostownik jednopo艂贸wkowy, poniewa偶 w przypadku zasilacza stabilizowanego filtracja nie musi by膰 bardzo rozbudowana.


Za艂膮czniki:
stabilizator.jpg
stabilizator.jpg [ 526.73 KiB | Przegl膮dane 671 razy ]

_________________
Rozs膮dek, praca, gospodarno艣膰 to klucz do dobrobytu naszego narodu.
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 5 listopada 2017, 21:03 
Offline
moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pt, 11 kwietnia 2003, 22:47
Posty: 3640
Lokalizacja: Zawiercie
Vic384 napisa艂(a):
Czy zamiast "rzezbic w klocku" - jak mawia jeden z Kolegow, nie prosciej zrobic prostownik jednopolowkowy dodatni z 300V oraz ujemny z 200V ?

Z zastosowaniem prostowania jednopo艂贸wkowego w zasilaczu z transformatorem wi膮偶膮 si臋 dwa problemy. Pierwszym jest dwukrotnie rzadsze do艂adowywanie kondensator贸w filtru za prostownikiem i przez to wy偶sza amplituda t臋tnie艅 (50 Hz) w napi臋ciu wyj艣ciowym. Mo偶na go rozwi膮za膰 stosuj膮c kondensatory o dwukrotnie wi臋kszej pojemno艣ci. Drugi problem jest ju偶 powa偶niejszy i nie da si臋 go w prosty spos贸b rozwi膮za膰, gdy偶 stanowi go sk艂adowa sta艂a pr膮du, p艂yn膮ca przez uzwojenie wt贸rne transformatora, powoduj膮ca namagnesowanie rdzenia, co poci膮ga za sob膮 spadek sprawno艣ci transformatora, g艂o艣niejsz膮 jego prac臋 (uci膮偶liwe warczenie), spadek mocy wyj艣ciowej i wzrost temperatury transformatora...

Pozdrawiam
Romek

_________________
伪 尾 危 桅 惟 渭 掳C 卤 鈭 虏 < 鈮 鈮 > ^


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 5 listopada 2017, 21:31 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 22 lutego 2006, 05:06
Posty: 1137
Lokalizacja: Toronto
Czesc
Jezeli moce pobierane z uzwojen beda takie same, to nie bedzie skladowej stalej, a tym samym transformator bedzie pracowal normalnie.
Jezeli jednak napiecie ujemne sluzy do polaryzacji S1 lamp, to moc potrzebna jest liczona w pojedynczych watach. W tym wypadku 300V idzie na mostek, a 200V przez kondensator np: 0.22uF/1000V idzie na diode napiecia ujemnego. Jezeli bedzie skladowa stala (w pewnym sensie) o mocy 1W plynela przez transformator 100W, to on nie zauwazy takiej nisymetrycznosci.
Pozdrowienia


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 5 listopada 2017, 21:40 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): N, 5 kwietnia 2015, 20:08
Posty: 1107
Kilka centymetr贸w wy偶ej zamie艣ci艂em schemat ca艂ego urz膮dzenia. Obci膮偶enie prostownika na 200V to ok. 30 mA.

_________________
Rozs膮dek, praca, gospodarno艣膰 to klucz do dobrobytu naszego narodu.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 30 listopada 2017, 17:12 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 30 marca 2011, 14:02
Posty: 977
Lokalizacja: Kosewo k. Mr膮gowa
Ja, jako by艂y, da艂 bym drugie ma艂e trafko na -200. A w tym co masz wykorzysta艂 bym raz 300 raz 200 (kiedy potrzebujesz mniejszych napi臋膰 stabilizowanych), 偶eby oszcz臋dza膰 energi臋 :D

_________________
poisson sans boisson est poison


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 30 listopada 2017, 21:44 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): N, 5 kwietnia 2015, 20:08
Posty: 1107
Tak zrobi艂em. Nale偶y uwa偶a膰 na ten schemat, poniewa偶 jest b艂膮d w zasilaniu S1 i S2 pierwszej EF80.

_________________
Rozs膮dek, praca, gospodarno艣膰 to klucz do dobrobytu naszego narodu.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 3 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL