www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest Pt, 20 pa藕dziernika 2017, 09:07


Strefa czasowa: UTC + 2




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: N, 11 wrze艣nia 2016, 11:28 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Pn, 4 listopada 2013, 12:26
Posty: 225
Jak w temacie. Transformator ma wymiary oko艂o 6 na 6 cm. Uzwojenia s膮 nawini臋te na plastikowym korpusie. Je偶eli jest kto艣 kto by si臋 tego podj膮艂 (najlepiej z Warszawy lub okolic) to prosz臋 pisa膰: kacperpawluk(malpa)gmail.com


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 28 pa藕dziernika 2016, 16:55 
Offline
25...49 post贸w
25...49 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 21 stycznia 2016, 22:44
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa/Lubart贸w
Przezwajanie takich traf mija si臋 z celem. Bardzo cz臋sto rdze艅 jest nie lakierowany i posk艂adanie blach tak 偶eby nie gra艂y b臋dzie do艣膰 ci臋偶kie.
S膮dz膮c z Twojego opisu jest on ma艂ej mocy i raczej lepiej by op艂aci艂o si臋 zakup/zam贸wienie nowego. Ten sam koszt a jako艣膰 wykonania b臋dzie lepsza.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 28 pa藕dziernika 2016, 18:29 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 22 lutego 2006, 06:06
Posty: 1068
Lokalizacja: Toronto
Czesc
Przy przewijaniu musisz uwzglednic inna czestotliwosc sieci. U nas jest 50Hz, tam 60Hz. Po pierwsze oznacza mniejsza moc transformatora, a po drugie, uzwojenie pierwotne musi miec dwa razy wiecej zwojow plus 10%. Inaczej bedzie sie grzalo. Mowie to z praktyki, bo przewijalem "kilka" trafek do przywiezionego sprzetu.
Pozdrowienia


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 29 pa藕dziernika 2016, 13:25 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 25 marca 2010, 01:12
Posty: 1071
Ja bym po prostu dokupi艂 trafo do sprz臋tu z USA na aukcjach 230 na 120V i z tego ca艂e Kolegi urz膮dzenie zasili艂.Chyba co najmniej na zero by wysz艂o, por贸wnuj膮c z oddaniem do przewini臋cia we warsztacie przezwajaj膮cym.
Inna opcja:dobrze chodz膮 przestarza艂e trafa 380V/230V jako obni偶aj膮ce z 230V na 120V.Sprawdzi艂em ze sprz臋tem AGD,cho膰 na opcji mniejszych mocy.Czasem trafa 380/220 chodz膮 na aukcjach tanio.
Trzecia opcja:nie da si臋 nic podebra膰 z TS-贸w wed艂ug napi臋膰 wyj艣ciowych takiego trafa?
Pozdrawiam Koleg臋.
Jacek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 29 pa藕dziernika 2016, 14:44 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 22 lutego 2006, 06:06
Posty: 1068
Lokalizacja: Toronto
Czesc
Transformator 380/230V nie nadaje sie do pracy jako obnizajacy napiecie, bo na wyjsciu otrzymasz 140V a nie 115 do 120V. Druga sprawa to czestotliwosc, u nas jest 50Hz a nie jak w Ameryce 60Hz. Spowoduje to wzrost pradu jalowego co najmniej o 35%, a tym samym grzanie transformatora. Tak samo o 20% bedzie wieksze napiecie wyjsciowe trafa. Mozna cos takiego dopuscic, jezeli moc jest mala, ponizej 10W, ale jest baaaaardzo nie wskazane dla wiekszych mocy.
Pozdrowienia


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 30 pa藕dziernika 2016, 04:17 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 01:01
Posty: 3354
Lokalizacja: Warszawa
We藕 jakie艣 trafo z dzielonym symetrycznie uzwojeniem pierwotnym i pod艂膮cz si臋 do jednej sekcji uzwojenia pierwotnego. B臋dziesz mia艂 po艂ow臋 napi臋cia czyli ok. 115V.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 1 go艣膰


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL