www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest N, 19 listopada 2017, 01:57


Strefa czasowa: UTC + 1




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Tytu艂: Oscyloskop OK-12
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 11:14 
Offline
250...374 post贸w
250...374 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 13 pa藕dziernika 2015, 13:03
Posty: 286
Lokalizacja: Pionki
Witam, jaki艣 czas temu wpad艂 mi w r臋ce oscylosko OK-12.
Dzia艂a艂 u mnie doslownie 15 minut, po czym by艂o s艂ycha膰 pisk, wybuch i bulgotanie :cry:
Wy艂膮czy艂em urz膮dzenie.
Posta艂 troch臋, a w okolicy kondensator贸w, o kt贸re podejrzewa艂em o to zjawisko, pocz膮tkowo bezbarwna substancja, zmieni艂a si臋 w bia艂y proszkowaty osad.
Pytanie do koleg贸w, czy ubytek elektrolitu w kondesatorach m贸g艂 mie膰 jakie艣 powa偶niejsze skutki dla reszty uk艂adu??
Czy podj臋cie si臋 "grzebania" w takim, skomplikowanym jak dla mnie urz膮dzeniu, nie narobi wi臋cej szkody jak po偶ytku?

Dodam jeszcze, 偶e na ka偶dej 艣rubce, nakr臋tce, potencjometrze czy lucie jest oryginalna r贸偶owa farba, co 艣wiadczy o tym, 偶e jeszcze nikt do niego nie zagl膮da艂.
Za艂膮cznik:
Plik_001 (1).jpeg
Plik_001 (1).jpeg [ 310.75 KiB | Przegl膮dane 2496 razy ]

Za艂膮cznik:
Plik_002.jpeg
Plik_002.jpeg [ 231.63 KiB | Przegl膮dane 2496 razy ]


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 11:45 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N, 6 kwietnia 2008, 14:41
Posty: 3562
Lokalizacja: 83-130 Pelplin
Witam

Od艂膮cz na pocz膮tek kondensatory elektrolityczne i sprawd藕, czy daj膮 si臋 zaformowa膰. Nieszczelny kondensator nale偶y wymieni膰, gdy偶 wyciekaj膮cy elektrolit mo偶e spowodowa膰 zwarcie w urz膮dzeniu.

_________________
Ratujmy stare tranzystory!


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 12:51 
Offline
250...374 post贸w
250...374 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 13 pa藕dziernika 2015, 13:03
Posty: 286
Lokalizacja: Pionki
Za艂膮cznik:
OK12_1.pdf [1.05 MiB]
Pobrane 65 razy

Za艂膮cznik:
OK12_2.pdf [1 MiB]
Pobrane 65 razy

Wyja艂臋m C201 z kt贸rego wyciek艂 elektrolit i podejrzany C204. Niesety, nigdy nie formatowa艂em kondensator贸w, wi臋c raczej wymieni臋 na nowe.
Profilaktycznie, gdyby prostownik selenowy okaza艂 si臋 uszkodzony, kupi臋 mostek prostowniczy.
"Na oko" reszta podzespo艂贸w wyglada dobrze, jedynie s膮 delikatnie zakurzone.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 13:25 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz, 13 wrze艣nia 2012, 16:28
Posty: 393
Lokalizacja: Wielkie Ksi臋stwo Warszawskie
sebass napisa艂(a):
Profilaktycznie, gdyby prostownik selenowy okaza艂 si臋 uszkodzony, kupi臋 mostek prostowniczy.


Pami臋taj , 偶e na wsp贸艂czesnym mostku prostowniczym (krzemowym) b臋dziesz mia艂 znacznie mniejszy spadek napi臋cia ni偶 na 贸wczesnym selenowym . Je偶eli b臋dziesz wymienia艂 mostek , to postaraj znale藕膰 oryginalny b膮d藕 podobny selenowy , w przypadku krzemowego nale偶y zastosowa膰 rezystor redukcyjny aby nie wzros艂o zbytnio napi臋cie niestabilizowane . Tyle teorii .

Najciekawszy jest natomiast prostownik anodowy w Twoim oscyloskopie na lampie EZ 81 :lol:

Gdzie chcesz wykorzysta膰 wspomniany mostek ?

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 16:36 
Offline
250...374 post贸w
250...374 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 13 pa藕dziernika 2015, 13:03
Posty: 286
Lokalizacja: Pionki
Mam kondensatory. Powinny by膰 2x33uF/500V i jeden 50uF, a ja mam 3x47uF/400V. Innych w sklepie nie mieli. Mog膮 by膰 na pocz膮tek?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 19:04 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz, 13 wrze艣nia 2012, 16:28
Posty: 393
Lokalizacja: Wielkie Ksi臋stwo Warszawskie
W miejsce C 201 niezbyt si臋 nadadz膮 , b臋dzie tam wi臋ksze napi臋cie , sprawd藕 je . C 204 pracuje z napi臋ciem 150 V , wi臋c z palcem w .... .
Zobacz , czy na stabilitronie V 3 lub kondensatorze C 204 masz napi臋cie ok 150 V , je偶eli tak , to zostaw t膮 pojemno艣膰 w spokoju .
Czy schemat , kt贸ry za艂膮czy艂e艣 jest poprawny ? - na zdj臋ciu masz diody BY 238 prawdopodobnie w prostowniku zasilacza anodowego.

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 19:21 
Offline
250...374 post贸w
250...374 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 13 pa藕dziernika 2015, 13:03
Posty: 286
Lokalizacja: Pionki
Pacz膮cy kot napisa艂(a):
W miejsce C 201 niezbyt si臋 nadadz膮 , b臋dzie tam wi臋ksze napi臋cie , sprawd藕 je . C 204 pracuje z napi臋ciem 150 V , wi臋c z palcem w .... .
Zobacz , czy na stabilitronie V 3 lub kondensatorze C 204 masz napi臋cie ok 150 V , je偶eli tak , to zostaw t膮 pojemno艣膰 w spokoju .

Mam pro艣b臋, czy podawane wskaz贸wki mog艂by by膰 troch臋 bardziej szczeg贸艂owe?
Wiem, 偶e dla do艣wiadczonych to 艣mieszne, ale nie chc臋 mie膰 w膮tpliwo艣ci czy dobrze post臋puj臋.

Chodzi o pomiar wzgl臋dem masy zasilacza, czy wzgl臋dem mady kondensator贸w?

Napisa艂em e-mail do Zak艂adu Radiotechniki we Wroc艂awiu z pro艣b膮 o udost臋pienie schematu i taki mi przys艂ali. Tytu艂 rysunku si臋 zgadza, a innego w sieci nie ma.

Gdzie na schemacie s膮 te diody?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 19:33 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz, 13 wrze艣nia 2012, 16:28
Posty: 393
Lokalizacja: Wielkie Ksi臋stwo Warszawskie
sebass napisa艂(a):
Gdzie na schemacie s膮 te diody?

No w艂a艣nie gdzie ????

Na obu kondensatorach napi臋cie mo偶esz zmierzy膰 pomi臋dzy ich ko艅c贸wkami wychodz膮cymi ze 艣rodka plastikowego trzpienia i ich obudowami . Na C 204 b臋dzie + na masie .

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 20:47 
Offline
250...374 post贸w
250...374 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 13 pa藕dziernika 2015, 13:03
Posty: 286
Lokalizacja: Pionki
Kondensator C201 mam wyj臋ty.
Kable, kt贸re do niego dochodzi艂y, zabezpieczy膰 przed zwarciem, w艂膮czy膰 oscyloskop i sprawdzi膰 napi臋cie na C204 w taki spos贸w jak poda艂e艣?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 9 lutego 2017, 22:05 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz, 13 wrze艣nia 2012, 16:28
Posty: 393
Lokalizacja: Wielkie Ksi臋stwo Warszawskie
C 201 powinien by膰 pod艂膮czony , inaczej napi臋cie b臋dzie pulsowa艂o i pomiary b臋d膮 do bani . Poszukaj kondensator贸w na odpowiednie napi臋cie .

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 10 lutego 2017, 09:17 
Offline
250...374 post贸w
250...374 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 13 pa藕dziernika 2015, 13:03
Posty: 286
Lokalizacja: Pionki
Pod艂膮czy艂em jeszcze raz obydwa kondensatory na przed艂u偶onych kablach. zabezpieczy艂em szmatk膮 w razie wycieku elektrolitu.
Po w艂膮czeniu zasilania na d艂u偶sz膮 chwil臋, co艣 zacz臋艂o pyka膰 w C201 a w czasie "startu" lampa ECF82 rozb艂ys艂a jasnym 艣wiat艂em tzn. 偶arnik triody. Zamianna na inn膮 daje ten sam efekt. Po chwili 偶arnik przygasa do normalnego, por贸wnywalnego z innymi, stanu.
Podobnie "艣wieci" przez moment STV 15/30.

Napi臋cie na C204 wynosi 155V, kondensator pozostaje zimny.
Na C201 jest: 495V i 485V. Pomiary po ustabilizowaniu napi臋膰.
D艂u偶ej nie mog臋 trzyma膰 w艂膮czonego urz膮dzenia, bo C201 staje si臋 bardzo niepewny... :roll:

Diody o kt贸rych piszesz, rzeczywi艣cie kto艣 kiedy艣 do艂o偶y艂. Wygl膮da na to 偶e w tamtym okresie. Farbka na ich lutach jest przetopiona, ale przy TS ju偶 nie. Kondensatory tak偶e mia艂y oryginaln膮.

Z takimi kondensatorami mo偶e by膰 problem.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 10 lutego 2017, 15:47 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz, 13 wrze艣nia 2012, 16:28
Posty: 393
Lokalizacja: Wielkie Ksi臋stwo Warszawskie
sebass napisa艂(a):
Pod艂膮czy艂em jeszcze raz obydwa kondensatory na przed艂u偶onych kablach. zabezpieczy艂em szmatk膮 w razie wycieku elektrolitu.
Po w艂膮czeniu zasilania na d艂u偶sz膮 chwil臋, co艣 zacz臋艂o pyka膰 w C201 a w czasie "startu" lampa ECF82 rozb艂ys艂a jasnym 艣wiat艂em tzn. 偶arnik triody. Zamianna na inn膮 daje ten sam efekt. Po chwili 偶arnik przygasa do normalnego, por贸wnywalnego z innymi, stanu.


Tym bym si臋 nie przejmowa艂 , niekt贸re lampy tak maj膮 , szczeg贸lnie te " made in DDR" .


sebass napisa艂(a):
Podobnie "艣wieci" przez moment STV 15/30.
Napi臋cie na C204 wynosi 155V, kondensator pozostaje zimny.


Ta ga艂膮藕 zasilacza pracuje poprawnie .

sebass napisa艂(a):
Na C201 jest: 495V i 485V. Pomiary po ustabilizowaniu napi臋膰.
D艂u偶ej nie mog臋 trzyma膰 w艂膮czonego urz膮dzenia, bo C201 staje si臋 bardzo niepewny... :roll:


Na drugiej sekcji C 201, po rezystorze R 201 powiniene艣 mie膰 napi臋cie ok 280 V tak jak na schemacie, jak sam widzisz pierwsza sekcja C201 pracuje z napi臋ciem 495 V - poszukaj kondensatora o takich parametrach , je偶eli nie znajdziesz to zr贸b wydmuszk臋 ze wsp贸艂czesnymi kondensatorami np takimi w po艂膮czeniu szeregowym http://allegro.pl/rtxz-68uf-450v-konden ... 28797.html .Uzyskasz napi臋cie pracy 900 V.Spos贸b by艂 wielokrotnie omawiany na Triodze .

sebass napisa艂(a):
Diody o kt贸rych piszesz, rzeczywi艣cie kto艣 kiedy艣 do艂o偶y艂. Wygl膮da na to 偶e w tamtym okresie. Farbka na ich lutach jest przetopiona, ale przy TS ju偶 nie. Kondensatory tak偶e mia艂y oryginaln膮.Z takimi kondensatorami mo偶e by膰 problem.


Zbadaj transformator sieciowy , by艂y dwie wersje :
Starsza z uzwojeniem anodowym dzielonym , 2 x 410 V do kenotronu dwuanodowego w roli prostownika
Nowsza z pojedy艅czym napi臋ciem 350 V (o ile dobrze pami臋tam ) do prostownika Graetza.
Napisz, co stwierdzi艂e艣 i pomierzy艂e艣 - mam na my艣li wielko艣ci napi臋膰 anodowych z transformatora

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 11 lutego 2017, 12:15 
Offline
250...374 post贸w
250...374 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 13 pa藕dziernika 2015, 13:03
Posty: 286
Lokalizacja: Pionki
Pacz膮cy kot napisa艂(a):
Zbadaj transformator sieciowy , by艂y dwie wersje :
Starsza z uzwojeniem anodowym dzielonym , 2 x 410 V do kenotronu dwuanodowego w roli prostownika
Nowsza z pojedy艅czym napi臋ciem 350 V (o ile dobrze pami臋tam ) do prostownika Graetza.
Napisz, co stwierdzi艂e艣 i pomierzy艂e艣 - mam na my艣li wielko艣ci napi臋膰 anodowych z transformatora

Za艂膮cznik:
Plik_000 (3).jpeg
Plik_000 (3).jpeg [ 1.41 MiB | Przegl膮dane 2198 razy ]


Kondensator C201 zosta艂 od艂膮czony. C204 wr贸ci艂 na swoje miejsce.
Na dw贸ch g贸rnych 艂膮cz贸wkach, kt贸re prowadz膮 do mostka zmierzy艂em 410V~.
Na schemacie widz臋 偶e napi臋cia mog膮 si臋gn膮膰 1200V, a m贸j miernik ma maksymalny zakres 750V.
Chc膮c zmierzy膰 kolejne 艂膮cz贸wki konc贸wka miernika zaiskrzy艂a (z艂y objaw).
Kable z tych trzech 艂膮cz贸wek prowadz膮 do lampy STV 150/30.
Te 偶贸艂te na dole to b臋dzie 偶arzenie bo jest prowadzone skr臋tk膮.
Jak wykona膰 bezpiecznie pomiary, 偶eby nie uszkodzi膰 miernika??
Jest wi臋cej warty od tego oscyloskopu :lol:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 12 lutego 2017, 20:42 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz, 13 wrze艣nia 2012, 16:28
Posty: 393
Lokalizacja: Wielkie Ksi臋stwo Warszawskie
sebass napisa艂(a):
Na dw贸ch g贸rnych 艂膮cz贸wkach, kt贸re prowadz膮 do mostka zmierzy艂em 410V~.

Prawdopodobnie jest to starsza wersja oscyloskopu z prostownikiem lampowym (przed czyimi艣 przer贸bkami). Sprawd藕 , czy na chassis jest podstawka do lampy prostowniczej V7 i "drugie " 410 V~ . Skontroluj te偶 napi臋cie + 280 V wzgl臋dem masy za rezystorem R 201 - prawdopodobnie b臋dzie znacznie wi臋ksze . By膰 mo偶e trzeba b臋dzie wr贸ci膰 do stanu pierwotnego z prostownikiem , jaki by艂 przed przer贸bkami .

sebass napisa艂(a):
Na schemacie widz臋 偶e napi臋cia mog膮 si臋gn膮膰 1200V, a m贸j miernik ma maksymalny zakres 750V.
Chc膮c zmierzy膰 kolejne 艂膮cz贸wki konc贸wka miernika zaiskrzy艂a (z艂y objaw).
Jak wykona膰 bezpiecznie pomiary, 偶eby nie uszkodzi膰 miernika??
:lol:

Zakres pomiarowy woltomierza mo偶na zwi臋kszy膰 u偶ywaj膮c posobnika lub dzielnika . Znajdziesz opis w necie .

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 4 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL