www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest Pn, 11 grudnia 2017, 10:44


Strefa czasowa: UTC + 1




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 745 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: Cz, 5 maja 2011, 11:27 
Offline
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N, 10 wrze艣nia 2006, 14:33
Posty: 1836
Lokalizacja: Pozna艅
U mnie te偶 skacze. Wkurzaj膮ce ale mo偶na si臋 przyzwyczai膰 :wink:

_________________
Pawe艂
pgrzesko@gmail.com

碌 惟 卤 梅 螤 蠁 螖 螛 螞 危 桅 唯 伪 尾 陆 录 戮 鈭 鈭 鈭 鈭 鈮 鈮


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 5 maja 2011, 18:41 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 11 grudnia 2008, 21:41
Posty: 925
Lokalizacja: Gda艅sk
U mnie tez czesto przeskakuje o kilka wartosci, ale wstecznie jak u Ciebie Tomku nie, z tym jest ok.

_________________
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 5 maja 2011, 20:17 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 lipca 2003, 19:02
Posty: 639
Wydaje mi sie 偶e to jest kwestia dopracowania operogramowania w szczeg贸lno艣ci gdy enkoder nie jest z wy偶szej p贸艂ki. M贸wi臋 to na podstawie do艣wiadczenia jakie mieli艣my w firmie z enkoderem alpsa (takie jak dostarczy艂em Tomkowi do doswiadcze艅), kt贸ry mia艂 s艂u偶y膰 (i s艂u偶y) do obs艂ugi urz膮dzenia. Te偶 na pocz膮tku przeskakiwa艂 w ty艂 w prz贸d ale kolega przysiad艂 mocno do programu i jest spok贸j, mo偶na powiedzie膰, 偶e opr贸cz sporadycznych przypadk贸w zwi膮zanych z wadami samych enkoder贸w tego typu problemy juz u nas nie wyst臋puj膮.

_________________
Wojtek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 5 maja 2011, 23:09 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 1 stycznia 2007, 23:18
Posty: 2084
Lokalizacja: Trzcianka/Pozna艅
Wojtek napisa艂(a):
Wydaje mi sie 偶e to jest kwestia dopracowania operogramowania w szczeg贸lno艣ci gdy enkoder nie jest z wy偶szej p贸艂ki.
Zgadzam si臋. Problem w tym, 偶e ze wzgl臋du na p臋tl臋 syntezuj膮c膮 enkoder musi pracowa膰 na przerwaniu sprz臋towym i nie ma mo偶liwo艣ci pr贸bkowania jego wyj艣膰 co jaki艣 czas.
Dodane: Ju偶 zapomnia艂em, 偶e jeden procesor czyta, wy艣wietla i ustawia a drugi syntezuje. :oops: Swoj膮 drog膮 - to bardzo m膮dre rozwi膮zanie. :D Zatem da艂oby si臋 podpi膮膰 czytanie enkodera pod jakie艣 przerwanie czasowe.

_________________
Tomek

Je艣li nie masz pomys艂u na 1% podatku, zerknij tutaj


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 9 lipca 2011, 23:36 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 1 stycznia 2007, 23:18
Posty: 2084
Lokalizacja: Trzcianka/Pozna艅
Chcia艂bym ten generator tymczasowo przerobi膰 (programowo) na generator arbitralny do generowania nietypowego przebiegu nieokresowego. Procesor po wykryciu impulsu wyzwalaj膮cego ma po prostu wystawi膰 dane z pami臋ci na DAC.
Mam do dyspozycji niemal pe艂ne 2048 bajt贸w, czyli 16384 bity. Je艣li pr贸bki b臋d膮 8-bitowe, to mog臋 ich zapami臋ta膰 2048. 7-bitowych zmie艣ci si臋 2340 a 6-bitowych - 2730, 2-bitowych - 8192, itd. Zatem skr贸cenie s艂owa pozwala zapisa膰 w pami臋ci wi臋cej s艂贸w przebiegu, dzi臋ki czemu mog臋 zwi臋kszy膰 cz臋stotliwo艣膰 wysy艂ania ich do DAC.
Na przyk艂ad dla 8-bitowego s艂owa (256 poziom贸w kwantyzacji DAC) mam 2048 pr贸bek, czyli mog臋 wysy艂a膰 pr贸bki z cz臋stotliwo艣ci膮 2048Hz (dla uproszenia).
Dla s艂owa 2-bitowego (4 poziomy w DAC), mog臋 zapami臋ta膰 8192 pr贸bki, czyli wysy艂a膰 je z cz臋stotliwo艣ci膮 8192Hz.
W kt贸rym z tych przypadk贸w szumy b臋d膮 mniejsze zak艂adaj膮c, dla uproszczenia, 偶e generuj臋 pojedynczy okres sinusa?
I og贸lnie: jak optymalnie dobra膰 stosunek d艂ugo艣ci s艂owa do cz臋stotliwo艣ci wysy艂ania s艂贸w, je艣li ich iloczyn jest sta艂y? Czy trzeba dla ka偶dego przypadku liczy膰 moc szumu i wybra膰 ten z najmniejsz膮, czy da si臋 to jako艣 oszacowa膰?
Pami臋tam, 偶e skr贸cenie s艂owa o 1 bit podnosi szumy o 6dB.
Tylko co mi po wi臋kszej d艂ugo艣ci s艂owa i wynikaj膮cym z tego ma艂ym kroku kwantyzacji skoro i tak go nie wykorzystuj臋, bo mam ma艂o pr贸bek do wys艂ania.

_________________
Tomek

Je艣li nie masz pomys艂u na 1% podatku, zerknij tutaj


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 10 lipca 2011, 12:18 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Pn, 24 listopada 2008, 11:27
Posty: 497
Lokalizacja: Tarn贸w/Krak贸w
Wed艂ug wzoru z wyk艂ad贸w: SNR = 1.76 + 6.02N dB
N - liczba bit贸w. Czyli najmniej szumie膰 b臋dzie jak dasz 8 bit贸w na pr贸bk臋.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 13 grudnia 2011, 10:43 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N, 5 kwietnia 2009, 14:45
Posty: 808
Lokalizacja: Hrubiesz贸w
Mam pytanie. Kupi艂em swego czasu(pierwsze zbiorowe zam贸wienie) p艂ytk臋 + zaprogramowane dwa procki, i tak to le偶a艂o a偶 do dzisiaj, p艂ytk臋 polutuj臋 wed艂ug schematu AVT(s膮 r贸偶nice nieznaczne mi臋dzy starym, a nowym schematem), a procki, czy nic nie by艂o zmieniane w oprogramowaniu od tamtego czasu, czy wszystko b臋dzie dzia艂a艂o poprawnie?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 13 grudnia 2011, 11:04 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 1 stycznia 2007, 23:18
Posty: 2084
Lokalizacja: Trzcianka/Pozna艅
Wersja z zam贸wienia "zbiorowego" ma przestawione LED-y w stosunku wersji "EP". Ma to znaczenie, je艣li posiadasz r贸wnie偶 forumow膮 "szybk臋" na wy艣wietlacz.

_________________
Tomek

Je艣li nie masz pomys艂u na 1% podatku, zerknij tutaj


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 13 grudnia 2011, 11:11 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N, 5 kwietnia 2009, 14:45
Posty: 808
Lokalizacja: Hrubiesz贸w
Nie mam szybki. Czyli opr贸cz tego wszystko na swoim miejscu?!


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 17 grudnia 2011, 17:23 
Offline
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pt, 15 pa藕dziernika 2010, 18:28
Posty: 1642
Lokalizacja: Hrubiesz贸w
Kto艣 mo偶e pr贸bowa艂 OPA2504 zamieni膰 na LME49720 i zmierzy膰 parametry generatora na LM-ie?
Szumy niby ma 4xmniejszie, og贸lnie parametry lepsze...


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 17 grudnia 2011, 23:00 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 1 stycznia 2007, 23:18
Posty: 2084
Lokalizacja: Trzcianka/Pozna艅
OPA2604.
Akurat w generatorze bardziej istotna jest wydajno艣膰 pr膮dowa i zakres napi臋cia wyj艣ciowego, bo ka偶dy wzmacniacz operacyjny b臋dzie mia艂 wystarczaj膮ce parametry dla 8-bitowego DAC-a.

_________________
Tomek

Je艣li nie masz pomys艂u na 1% podatku, zerknij tutaj


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn, 16 lipca 2012, 20:38 
Offline
3 posty
3 posty

Do艂膮czy艂(a): Pn, 16 lipca 2012, 18:24
Posty: 3
Witam.
Zakupi艂em ten generator jako kit AVT5257 i mam pewien problem. Sygna艂 prostok膮tny generowany jest prawid艂owo w pe艂nym zakresie cz臋stotliwo艣ci. Pozosta艂e przebiegi dzia艂aj膮 prawid艂owo do ok. 5-6kHz. Po przekroczeniu tej warto艣ci generowany sygna艂 ma cz臋stotliwo艣膰 1kHz. Wy艣wietlacz dzia艂a prawid艂owo. Zwi臋kszaj膮c enkoderem cz臋stotliwo艣膰 zwi臋ksza si臋 wskazanie wy艣wietlacza. Niestety przebieg na oscyloskopie po przekroczeniu ok 5-6kHz ma cz臋stotliwo艣膰 1kHz. Czy to jaki艣 b艂膮d softu w procesorze generuj膮cym?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 22 lipca 2012, 21:10 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 1 stycznia 2007, 23:18
Posty: 2084
Lokalizacja: Trzcianka/Pozna艅
Czy ten 1kHz jest stabilny i jednakowy dla wszystkich kszta艂t贸w sygna艂u?
Co si臋 dzieje przy zmniejszeniu nastawy poni偶ej 5kHz?
Czy masz mo偶liwo艣膰 przeprogramowania procesor贸w?

_________________
Tomek

Je艣li nie masz pomys艂u na 1% podatku, zerknij tutaj


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 29 lipca 2012, 12:29 
Offline
3 posty
3 posty

Do艂膮czy艂(a): Pn, 16 lipca 2012, 18:24
Posty: 3
Przebieg 1kHz jest stabilny i jednakowy dla wszystkich kszta艂t贸w sygna艂u.
Zmniejszaj膮c cz臋stotliwo艣膰 poni偶ej warto艣ci 5kHz przebieg wraca do normy.
My艣l臋, 偶e jestem w stanie zaprogramowa膰 procesory jeszcze raz. Mam gdzie艣 programator Multitool i AVR Studio. Musz臋 tylko zrobi膰 kabelek-przej艣ci贸wk臋.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 4 sierpnia 2012, 10:10 
Offline
3 posty
3 posty

Do艂膮czy艂(a): Pn, 16 lipca 2012, 18:24
Posty: 3
Problem zosta艂 rozwi膮zany. Ponowne zaprogramowanie kostki U2 nie pomog艂o. Dopiero wymiana tego uk艂adu na inny rozwi膮za艂a problem. Nie wiem jednak dlaczego uk艂ad tak dziwnie pracuje z oryginalnym uk艂adem dostarczonym przez AVT.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 745 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 4 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL