www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest Pn, 11 grudnia 2017, 10:44


Strefa czasowa: UTC + 1




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 71 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3, 4, 5  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 14:23 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
Witam,

Kolega mnie poprosi艂 o zmajstrowanie mu zasilacza do ok. 8 efekt贸w. Wymy艣li艂em, 偶e zrobi臋 dwa odseparowane wyj艣cia 9V. Trafo to toroid 2x10V. Planuj臋 zrobi膰 na p艂ytce dwa uk艂ady jak na schemacie w za艂膮czniku.

Jest co艣, co mo偶na tu jeszcze usprawni膰, czy katalogowa aplikacja stabilizatora w zupe艂no艣ci wystarczy?


Za艂膮czniki:
zasilacz_efektow.jpg
zasilacz_efektow.jpg [ 24.14 KiB | Przegl膮dane 7052 razy ]

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 14:27 
Kondensator ceramiczny odsprz臋gaj膮cy 100-330nF powinien by膰 tak偶e bezpo艣rednio na wej艣ciu stabilizatora. Dobrze jest te偶 da膰 47-100uF na wyj艣ciu. Ka偶d膮 diod臋 w mostku zbocznikowa艂bym kondensatorem ceramicznym 1-4,7nF/35V, to dla t艂umienia zak艂贸ce艅 z sieci i prostowania. Te kondensatory naj艂atwiej da膰 w SMD pomostkiem i stabilizatorem, bezpo艣rednio na wyprowadzeniach.


G贸ra
  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 14:46 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
Wiedzia艂em, 偶e pr臋dzej czy p贸藕niej b臋d臋 si臋 musia艂 zmierzy膰 z SMD :oops:
Robi si臋 z tego ju偶 powa偶ny uk艂ad ;-)


Za艂膮czniki:
zasilacz_efektow2.jpg
zasilacz_efektow2.jpg [ 35.42 KiB | Przegl膮dane 7058 razy ]

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 15:06 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 1 stycznia 2007, 23:18
Posty: 2084
Lokalizacja: Trzcianka/Pozna艅
Marvel napisa艂(a):
Robi si臋 z tego ju偶 powa偶ny uk艂ad ;-)
S艂uchaj tak dalej traxmana, to za chwil臋 obudzisz si臋 z bezpiecznikiem topikowym na pierwotnym, polimerowym na wt贸rnym. Je艣li si臋 w dodatku dowie, 偶e efekty maj膮 w艂asne elektrolity na zasilaniu, to Ci jeszcze ka偶e przypi膮膰 do 7809 diod臋 prostownicz膮 (katod膮 do Uwe i anod膮 Uwy). I dobrze b臋dzie je艣li si臋 na tym sko艅czy... :twisted:
Ja Ci doradz臋 tylko zamontowanie LEDa wskazuj膮cego, 偶e na wyj艣ciu jest napi臋cie. :D

_________________
Tomek

Je艣li nie masz pomys艂u na 1% podatku, zerknij tutaj


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 16:11 
A chcesz s艂ucha膰 efekt贸w gry na gitarze czy radia na KF? Chodzi膰 na skr贸ty mo偶na jak stabilizator jest 5cm od zasilanego uk艂adu, a nie gdy idzie z niego kilka metr贸w kabla.


G贸ra
  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 16:18 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
Tomasz Gumny napisa艂(a):
S艂uchaj tak dalej traxmana, to za chwil臋 obudzisz si臋 z bezpiecznikiem topikowym na pierwotnym, polimerowym na wt贸rnym.

Jeszcze 藕le na s艂uchaniu traxmana nie wyszed艂em :-) Bezpiecznik oczywi艣cie mam zintegrowany z gniazdem zasilaj膮cym. Co ciekawe, jest miejsce na dwa bezpieczniki: jeden na przew贸d neutralny a drugi na "gor膮cy". bezpieczniku na wt贸rnym my艣la艂em, ale chyba odpuszcz臋 :-)
Tomasz Gumny napisa艂(a):
Je艣li si臋 w dodatku dowie, 偶e efekty maj膮 w艂asne elektrolity na zasilaniu, to Ci jeszcze ka偶e przypi膮膰 do 7809 diod臋 prostownicz膮 (katod膮 do Uwe i anod膮 Uwy). I dobrze b臋dzie je艣li si臋 na tym sko艅czy... :twisted:
Ja Ci doradz臋 tylko zamontowanie LEDa wskazuj膮cego, 偶e na wyj艣ciu jest napi臋cie. :D

O LEDzie my艣la艂em. A za podpowied藕 co do diody dzi臋ki.

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 17:04 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
Zakupi艂em kondensatory SMD, chocia偶 nie wiem, co ja z nimi poczn臋... :?

W za艂. schemat. Do trzech razy sztuka ;-) Bior臋 si臋 za rysowanie PCB.


Za艂膮czniki:
zasilacz_efektow3.jpg
zasilacz_efektow3.jpg [ 41.94 KiB | Przegl膮dane 7082 razy ]

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 18:47 
A to drugie gniazdo to nie przypadkiem uchwyt na bezpiecznik zapasowy?
Po co kupowa艂e艣 smd, mog艂em dorzuci膰 do paczki, chcesz mo偶e zwyk艂e 100nF, bo mam kilka tysi臋cy?


G贸ra
  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 19:03 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
Nie, gniazdo jest "extra safe" 8) SMD kupi艂em w sklepie naziemnym, bo zasilacz musi by膰 na rano gotowy. Ale ch臋tnie przygarn臋 kondensatory, tylko je艣li mo偶esz, to w tych wi臋kszych obudowach :mrgreen:


Za艂膮czniki:
2fuse.jpg
2fuse.jpg [ 99.65 KiB | Przegl膮dane 7048 razy ]

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 20:00 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 11 sierpnia 2004, 14:51
Posty: 2006
Lokalizacja: Goteborg, Szwecja
8 efekt贸w na jednym regulatorze? Pradowo wytrzyma ale wyobraz sobie jak beda polaczone masy efektow ze soba.
Najpierw wszystkie spotkaja sie w jednym punkcie w zasilaczu. Nastepnie beda polaczone ze soba kablami miedzy efektami co da w rezultacie kilka petli masy.

Przy pojedynczym zasilaczu kable sygnalowe miedzy efektami musza miec ekran podlaczony tylko na jednym koncu.

Zrobilem cos takiego pare lat temu. Transformator mial 10 uzwojen wtornych zasilajacych wlasne prostowniki i regulatory.
Kazde wyjscie mialo przelacznik "Ground lift".
6 regulatorow 9V 50mA. 3 mialy przelaczanie polaryzacji kabla t.zn. zamiane + i -, niektore efekty chca dostac + na centrum wtyczki a niektore chca + na mankiecie.
2 regulatory 12V 50mA
2 regulatory ustawialne 9-18V 100mA

Co do obaw Traxmana o kilka metrow kabla miedzy zasilaczem a efektami to sa one po czesci nieuzasadnione. Makymalna dlugosc kabla spotykana w instalacjach tego typu - efekty na wspolnej plycie na podlodze - to jakies 75cm, najczesciej 35-50cm.
Oczywiscie nie jest ten fakt usprawiedliwieniem na odpuszczenie zasad odpowiedniego "odszpilkowania" prostownika i zabezpieczenia regulatora przed oscylacjami.

_________________
Aleksander Niemand
_______________________________________
Wzmacniacz ma sie do gitary tak jak smyczek do skrzypiec - AN


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 2 czerwca 2009, 20:35 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
VacuumVoodoo napisa艂(a):
8 efekt贸w na jednym regulatorze? Pradowo wytrzyma ale wyobraz sobie jak beda polaczone masy efektow ze soba.
Najpierw wszystkie spotkaja sie w jednym punkcie w zasilaczu. Nastepnie beda polaczone ze soba kablami miedzy efektami co da w rezultacie kilka petli masy.[...]
Co do obaw Traxmana o kilka metrow kabla miedzy zasilaczem a efektami to sa one po czesci nieuzasadnione. Makymalna dlugosc kabla spotykana w instalacjach tego typu - efekty na wspolnej plycie na podlodze - to jakies 75cm, najczesciej 35-50cm.
[...]

8 efekt贸w docelowo, teraz jest chyba 5. TS, MXR Comp i Boost, Fulldrive 2 MOSFET i CryBaby. S膮 te偶 2 szt. Line6 (DL4 i FM4), ale zasilane 9VAC (z tego samego toroida, ale z osobnych uzwoje艅).

Tylko jak napisa艂em na pocz膮tku, do tych efekt贸w s膮 dwa oddzielne uzwojenia, prostowniki i stabilizatory. Pomys艂 jest taki, 偶e da si臋 wybra膰 efekty, kt贸re rzadko s膮 w艂膮czane jednocze艣nie (np. TS i Fulldrive) i wtedy pod艂膮cza si臋 je do jednego wyj艣cia.

Maksymalna odleg艂o艣膰 od zasilacza do CryBaby to faktycznie nie wi臋cej ni偶 50cm.

Ca艂y zasilacz b臋dzie mia艂 4 odseparowane wyj艣cia: 2x9VDC i 2x9VAC. A je艣li to Andrzejowi nie zadzia艂a odpowiednio, to b臋dziemy modyfikowa膰 ;-)

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 艢r, 3 czerwca 2009, 20:28 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
Moje pierwsze SMD okaza艂o si臋 w miar臋 bezbolesne, chocia偶 trafi艂em akurat na ma艂y rozmiar obudowy. Zasilacz ju偶 zainstalowany w pedalboardzie. Wszystko gra. A LEDy s膮 nie do przecenienia, bo zasilacz ma zabezpieczenia termiczne, przeciwzwarciowe i pewnie jeszcze inne ;-) wi臋c wiadomo, czy i kt贸ry obw贸d napi臋cia stabilizowanego dzia艂a.

Serdecznie dzi臋kuj臋 kolegom za pomoc.


Za艂膮czniki:
power01.jpg
power01.jpg [ 124.41 KiB | Przegl膮dane 7060 razy ]
power02.jpg
power02.jpg [ 95.4 KiB | Przegl膮dane 7046 razy ]
power03.jpg
power03.jpg [ 252.95 KiB | Przegl膮dane 7040 razy ]

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 4 czerwca 2009, 15:51 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): N, 27 lipca 2008, 13:36
Posty: 203
Lokalizacja: glasgow
odnosnie wypowiedzi VacuumVoodoo, czy to znaczy ze jesli uzywam rownoczesnie 5 efektow (2 w petli, 3 przed wzmacniaczem) powinienem uzywac zasilacza na trafie z 5 oddzielnymi uzwojeniami + 5 razy caly uklad tj. kondensatory, stabilizator itp?

powinienem tzn. czy zredukuje to troche szum/brum, bo przy uruchomieniu tylu efektow faktycznie pojawia sie troche brudu w sygnale, ale myslalem ze jest to bardziej zwiazane ze wzmocnieniem brudu z gitary przez wszystkie kostki i ich szumem wlasnym (sprawdzilbym na bateriach, ale szkoda mi kasy)


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 4 czerwca 2009, 17:19 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 11 sierpnia 2004, 14:51
Posty: 2006
Lokalizacja: Goteborg, Szwecja
Powinny wystarczyc Ci dwa odrebne zasilacze, jeden dla efektow przed wzmacniaczem i drugi dla tych w petli oraz odpowiednie kable miedzy poszczegolnymi efektami o ktorych wczesniej wspomnialem. Najwazniejsze to unikniecie petli masy w instalacji.

_________________
Aleksander Niemand
_______________________________________
Wzmacniacz ma sie do gitary tak jak smyczek do skrzypiec - AN


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 11 wrze艣nia 2009, 11:04 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Posty: 3899
Lokalizacja: Zamo艣膰
Druga wersja zasilacza. Oczywi艣cie lepiej wykonana :D Tym razem 3x9VDC i 1x9VAC.


Za艂膮czniki:
pwr04.jpg
pwr04.jpg [ 153.49 KiB | Przegl膮dane 7035 razy ]
pwr05.jpg
pwr05.jpg [ 177.23 KiB | Przegl膮dane 7037 razy ]
pwr06.jpg
pwr06.jpg [ 142.36 KiB | Przegl膮dane 7034 razy ]
pwr07.jpg
pwr07.jpg [ 137.6 KiB | Przegl膮dane 7034 razy ]

_________________
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 71 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3, 4, 5  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 4 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL