www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest Pt pa藕 31, 2014 2:40 pm


Strefa czasowa: UTC + 2




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: Pt maja 10, 2013 4:31 pm 
Online
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r kwi 18, 2007 10:14 pm
Posty: 149
Lokalizacja: Pozna艅
Mam problem, kt贸ry mo偶e nie do ko艅ca dotyczy konstruowania wzmacniaczy lampowych, ale jest z nimi mocno zwi膮zany, a do艣wiadczenie podpowiada mi, 偶e tylko tu znajd臋 sensowne uwagi dotycz膮ce tego problemu, a mo偶e nawet rozwi膮zanie. Mo偶e od pocz膮tku: reamping to odtwarzanie uprzednio nagranego czystego sygna艂u z gitary w celu "przepuszczenia" tego przez wzmacniacz i ponownego nagrania - inny wzmacniacz, inne ustawienia, itp. Jest to znana studyjna praktyka, s膮dz臋, 偶e nie wymaga to komentarza. Zbudowa艂em urz膮dzenie, rozwi膮zuj膮ce wi臋kszo艣膰 problem贸w z tym procesem zwi膮zanych, ale jak to bywa, przy okazji pojawi艂y si臋 nowe ;). Zwykle mam do czynienia z porz膮dnymi warunkami, je偶eli chodzi o zasilanie, i w studiu nigdy nie mia艂em z tym problemu, a robi臋 to ju偶 "par臋" lat, reamping te偶. Jednak podczas test贸w w r贸偶nych warunkach (a urz膮dzenie musi by膰 "kuloodporne", w ko艅cu jest dla gitarzyst贸w) ujawni艂 si臋 problem, czasem zreszt膮 opisywany w sieci - chodzi o silny szum, wyst臋puj膮cy przy pod艂膮czeniu do wzmacniacza jakiegokolwiek sygna艂u o "cyfrowym" pochodzeniu. To nie musi by膰 gitara nagrana i odtwarzana z komputera przez interfejs, 藕r贸d艂o nie musi wysy艂a膰 偶adnego sygna艂u, wystarczy samo pod艂膮czenie - i powstaje szum. Wystarczy, 偶e do Marshalla JCM800 podepn臋 keyboard i ju偶 szumi jak Niagara, nawet, jak keyboard jest wyciszony. Tak, Marshall szumi, ale nie a偶 tak ;) Zaznaczam - nie chodzi o przyd藕wi臋k, brum, czy jak go zwa艂, ani te偶 o zak艂贸cenia wytwarzane przez tanie urz膮dzenia cyfrowe - to nie jest problem - chodzi tylko o szerokopasmowy szum. Zjawisko nie wyst臋puje zawsze, nie wyst臋puje wsz臋dzie, w tym samym miejscu czasem jest, czasem nie... Nic nie daje separacja galwaniczna (kt贸ra oczywi艣cie jest), ani proste filtrowanie wyj艣cia interfejsu. Mniejsza o powody, podejrzewam, 偶e wzmacniacze si臋 po prostu wzbudzaj膮 a szum jest manifestacj膮 tego zjawiska, bardziej chodzi mi o to, jak si臋 tego pozby膰 albo zminimalizowa膰 skutki. Dodatkowym problemem jest to, 偶e chodzi nie o modyfikacj臋 wzmacniacza (pere艂ki czy kondensatory na wej艣ciu czy co tam), kt贸ry mo偶e by膰 przecie偶 dowolny, tylko tego, co jest mi臋dzy wzmacniaczem a interfejsem audio (w najprostszym przypadku - kabel).
Linki do podobnych przypadk贸w:
http://forum.fractalaudio.com/ultra-std ... noise.html
http://duc.avid.com/showthread.php?t=279030
M贸j "wynalazek":
http://nagrywamy.com/2013/05/10/reampin ... ezentacja/
Oczywi艣cie s艂u偶臋 wyja艣nieniami, je偶eli co艣 jest niejasne czy nieprecyzyjne.

_________________
http://nagrywamy.com/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt maja 10, 2013 10:26 pm 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): So kwi 02, 2005 9:42 pm
Posty: 5173
Lokalizacja: Ni偶 Wschodnioeuropejski
Mo偶e te szumy to skutek kilkukrotnej konwersji sygna艂u z analogu na cyfr臋 i z powrotem?

_________________
Obrazek
W teorii nie ma r贸偶nicy mi臋dzy praktyk膮, a teori膮. W praktyce jest.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt maja 10, 2013 10:34 pm 
Online
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r kwi 18, 2007 10:14 pm
Posty: 149
Lokalizacja: Pozna艅
Thereminator napisa艂(a):
Mo偶e te szumy to skutek kilkukrotnej konwersji sygna艂u z analogu na cyfr臋 i z powrotem?


Mo偶e niezbyt wyra藕nie to napisa艂em, ale szumy wyst臋puj膮 od razu po pod艂膮czeniu wzmacniacza do jakiegokolwiek urz膮dzenia cyfrowego, nawet ca艂kowicie bez sygna艂u na wyj艣ciu tego urz膮dzenia. W przypadku laptopa czy innych zintegrowanych kart OK, samo wyj艣cie szumi jak diabli, wi臋c nie ma r贸偶nicy, ale wyj艣cie liniowe w interfejsach EMU 1820 czy Digidesign 96io raczej a偶 tak nie szumi...

_________________
http://nagrywamy.com/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 11, 2013 2:56 am 
Offline
500...624 posty
500...624 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt lut 01, 2005 12:51 am
Posty: 511
Spr贸buj bardziej obci膮偶y膰 urz膮dzenie cyfrowe, przyk艂adowo spinaj膮c jego wyj艣cie rezystorem 4k7, co najmniej metalizowanym.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So maja 11, 2013 9:46 am 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r sie 11, 2004 3:51 pm
Posty: 1972
Lokalizacja: Goteborg, Szwecja
przemak napisa艂(a):
藕r贸d艂o nie musi wysy艂a膰 偶adnego sygna艂u, wystarczy samo pod艂膮czenie - i powstaje szum.Zr

To znaczy ze "藕r贸d艂o" szumi nawet kiedy nie wysyla sygnalu. Cyfrowe aparaty tak potrafia robic gdy regulacja poziomu sygnalu wyjsciowego odbywa sie wlasnie cyfrowo gdzies przed analogowym buforem wyjsciowym. W systemie analogowym, n.p. wzmacniaczu gitarowym, poziom szumow jest definiowany przez generowany 1-ym stopniem wejsciowym, najczesciej o wzmocnieniu ca 40db. Jakkolwiek niski by nie byl poziom szumu podanego na wejsciu bedzie on przez wzmacniacz traktowany jak szum wlasny 1-go stopnia i poddany wzmocnieniu calegu lancucha. Wystarczy na wejsciu wlaczyc zwykly czysty booster i odkrecic galke "Volume" aby z glosnika wydobyla sie Niagara. Smieci na wejsciu = smieci na wyjsciu.

Aby znalezc zrodlo szumu zrob najprostszy instruemnt diagnostyczny: potencjometr 500k log w ekranowanym pudelku, wejscie i wyjscie. Wlaczasz to midze ramp i wzmacniacz, jezeli tym potencjomtrem mozesz zmieniac poziom szumu to cofasz go o jeden gadzet dalej od wejscia wzmacniacza. I.t.d. gadzet za gadzetem az krecenie potencjometrem nie bedzie mialo zadnego albo znikomy wplyw na poziom szumu. Bedziesz mial winowajce: pierwszy gadzet za potencjomtrem. Ja tak testuje pola kostek, najczesciej winne sa cyfrowe linie opozniajace i.t.p.

_________________
Aleksander Niemand
_______________________________________
Wzmacniacz ma sie do gitary tak jak smyczek do skrzypiec - AN


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 13, 2013 1:07 am 
Online
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r kwi 18, 2007 10:14 pm
Posty: 149
Lokalizacja: Pozna艅
殴r贸d艂a a偶 tak nie szumi膮. 殴r贸d艂em sygna艂u mo偶e by膰 np. interfejs o S/N 120dB, a szumy s膮 ogromne. Jednocze艣nie ten sam interfejs (czy np. wspomniany keyboard) pod艂膮czony do ko艅c贸wki mocy od ods艂uch贸w jest cichutki, przy podobnym wzmocnieniu. Zjawisko to jest silnie zale偶ne od jako艣ci zasilania/uziemienia/zerowania, przy czym nie jest to brum tylko w艂a艣nie szum.

_________________
http://nagrywamy.com/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 13, 2013 1:11 am 
Online
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r kwi 18, 2007 10:14 pm
Posty: 149
Lokalizacja: Pozna艅
Teslacoil napisa艂(a):
Spr贸buj bardziej obci膮偶y膰 urz膮dzenie cyfrowe, przyk艂adowo spinaj膮c jego wyj艣cie rezystorem 4k7, co najmniej metalizowanym.


To sprawdz臋.

_________________
http://nagrywamy.com/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 13, 2013 11:30 am 
Offline
100...124 posty
100...124 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz wrz 13, 2012 5:28 pm
Posty: 106
Lokalizacja: Warszawa ul Opaczewska
przemak napisa艂(a):
殴r贸d艂a a偶 tak nie szumi膮. 殴r贸d艂em sygna艂u mo偶e by膰 np. interfejs o S/N 120dB, a szumy s膮 ogromne. Jednocze艣nie ten sam interfejs (czy np. wspomniany keyboard) pod艂膮czony do ko艅c贸wki mocy od ods艂uch贸w jest cichutki, przy podobnym wzmocnieniu. Zjawisko to jest silnie zale偶ne od jako艣ci zasilania/uziemienia/zerowania, przy czym nie jest to brum tylko w艂a艣nie szum.

Dok艂adnie tak , spr贸buj pod艂膮czy膰 zasilanie obu urz膮dze艅 do tego samego rozga艂臋ziacza z uczciwym uziemieniem . Mia艂em bardzo podobny do Twojego przypadek walcz膮c z okablowaniem w studiu Radia Niepokalan贸w , przew贸d wyr贸wnawczy pomi臋dzy zaciskami uziemiaj膮cymi w gniazdkach sieciowych pom贸g艂 radykalnie .

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 13, 2013 2:10 pm 
Online
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r kwi 18, 2007 10:14 pm
Posty: 149
Lokalizacja: Pozna艅
Niestety tak - poziom szum贸w (nie przyd藕wi臋ku/brumu) zwi膮zany jest z jako艣ci膮 zasilania, i niewiele pomaga wsp贸lna listwa, wsp贸lne uziemienie i inne kombinacje. Po prostu musi by膰 dobra sie膰 i ju偶.

_________________
http://nagrywamy.com/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 13, 2013 4:32 pm 
Offline
100...124 posty
100...124 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Cz wrz 13, 2012 5:28 pm
Posty: 106
Lokalizacja: Warszawa ul Opaczewska
No to pozosta艂y tylko filtry przeciwzak艂贸ceniowe ewentualnie ekwipotencjalizacja mas cyfrowych / analogowych wsp贸艂pracuj膮cych urz膮dze艅 - zak艂adam , 偶e przewody 艂膮cz膮ce i zasilaj膮ce w/w urz膮dzenia s膮 pod wzgl臋dem mas / ekran贸w ok . Spr贸buj po艂膮czy膰 masy tych urz膮dze艅 dodatkowym przewodem , najlepiej grub膮 plecionk膮 lub link膮 minimum 2.5 mm2 Cu .

_________________
Co ja pacze ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 13, 2013 11:28 pm 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r lut 09, 2011 12:15 pm
Posty: 479
Lokalizacja: jcty
przemak napisa艂(a):
殴r贸d艂em sygna艂u mo偶e by膰 np. interfejs o S/N 120dB, a szumy s膮 ogromne.

Panie S/N 120dB? Czy tu kto艣 aby czasem nie przesadzi艂 o 50dB?
Szum, po pod艂膮czeniu interfejsu pod wzmacniacz gitarowy jest normalnym zjawiskiem, To tak jakby pod艂膮czy膰 interfejs z wyj艣ciem liniowym, pod preamp mikrofonowy rozkr臋cony gdzie艣 na 45dB. Po prostu wzmacniacz gitarowy jest czu艂y oraz ma du偶膮 impedancje wej艣ciow膮, co powoduje, 偶e s艂abe szumy, nie s膮 t艂umione.
Jak przedm贸wca wskaza艂, obci膮偶y膰 wej艣cie rezystorem 4,7k.

_________________
Zapraszam po serwis贸wki:
http://www.ciasteczkowypotwor.com
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/

鈭炏蠅桅蔚惟尾位掳卤螖蠁


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn maja 13, 2013 11:53 pm 
Offline
375...499 post贸w
375...499 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Pn lis 24, 2008 12:27 pm
Posty: 491
Lokalizacja: Tarn贸w/Krak贸w
A nie jest przypadkiem tak, 偶e te cyfrowe cude艅ka maj膮 zasilacze impulsowe, kt贸re siej膮 po wszystkim?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 14, 2013 6:48 am 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N kwi 06, 2008 3:41 pm
Posty: 2098
Lokalizacja: 83-130 Pelplin
Krzysiek16 napisa艂(a):
A nie jest przypadkiem tak, 偶e te cyfrowe cude艅ka maj膮 zasilacze impulsowe, kt贸re siej膮 po wszystkim?


Ca艂kiem mo偶liwe. Zasilacze impulsowe stosuje si臋 powszechnie do zasilania uk艂ad贸w cyfrowych. Je艣li jest dobrze skonstruowany to ilo艣膰 wytwarzanych zak艂贸ce艅 jest nie ma wp艂ywu na jako艣膰 d藕wi臋ku. Mo偶na to 艂atwo sprawdzi膰 za pomoc膮 odbiornika radiowego.

_________________
Ratujmy stare tranzystory!


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 14, 2013 10:09 am 
Online
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 艢r kwi 18, 2007 10:14 pm
Posty: 149
Lokalizacja: Pozna艅
ciasteczkowypotwor napisa艂(a):
przemak napisa艂(a):
殴r贸d艂em sygna艂u mo偶e by膰 np. interfejs o S/N 120dB, a szumy s膮 ogromne.

Panie S/N 120dB? Czy tu kto艣 aby czasem nie przesadzi艂 o 50dB?
Szum, po pod艂膮czeniu interfejsu pod wzmacniacz gitarowy jest normalnym zjawiskiem, To tak jakby pod艂膮czy膰 interfejs z wyj艣ciem liniowym, pod preamp mikrofonowy rozkr臋cony gdzie艣 na 45dB. Po prostu wzmacniacz gitarowy jest czu艂y oraz ma du偶膮 impedancje wej艣ciow膮, co powoduje, 偶e s艂abe szumy, nie s膮 t艂umione.
Jak przedm贸wca wskaza艂, obci膮偶y膰 wej艣cie rezystorem 4,7k.


Dobra, mo偶e o 10-20dB przesadzi艂em, ale nie o 50 ;)
Szum normalny nie jest, bo raz jest a raz nie - i to jest podstawowy problem. Pod艂膮czenie wej艣cia interfejsu liniowego do preampu mikrofonowego generuje wielokrotnie mniejszy szum. Przy wzmocnieniu wzmacniacza oko艂o 45dB w zasadzie szumu nie ma (w sensie gitarowym), pojawia si臋 w okolicach maksymalnego wzmocnienia i to s膮 raczej szumy przedwzmacniacza. Impedancja wej艣ciowa wzmacniacza nie ma nic do rzeczy, je偶eli chodzi o szumy. Obci膮偶enie wyj艣cia interfejsu nic nie zmienia. Normalnie obci膮偶a艂em go oko艂o 47k, spr贸bowa艂em zmniejszy膰 do 4,7k i 1k - 偶adnych r贸偶nic, co zreszt膮 oczywiste, interfejs testowy jest stabilnym urz膮dzeniem i obci膮偶anie go nic nie powinno zmienia膰.

Krzysiek16 napisa艂(a):
A nie jest przypadkiem tak, 偶e te cyfrowe cude艅ka maj膮 zasilacze impulsowe, kt贸re siej膮 po wszystkim?


Oczywi艣cie, 偶e tak, zasilacze impulsowe maj膮 teraz nawet przedwzmacniacze mikrofonowe. Chodzi o to, 偶eby z tym jako艣 偶y膰, a nie ignorowa膰.


Jeszcze raz podkre艣l臋 - to nie jest zjawisko normalne i stabilne, szum raz jest a raz nie, zale偶nie od miejsca testowania. W domu mam star膮 aluminiow膮 instalacj臋 - masakra, szumi nawet bassman, kt贸rego w studiu nawet nie s艂ycha膰, 偶e jest w艂膮czony. W innych warunkach wzmacniacz pod艂膮czony do keyboardu szumi okrutnie, a nie musi by膰 ustawiony na jakie艣 okrutne wzmocnienie ani g艂o艣no. Nie pisz臋 tu o normalnym szumie wzmacniacza gitarowego, z gitar膮 z aktywnymi przetwornikami lub przez jakie艣 bajery zasilane z bateryjki, to wiadomo, i szumi to podobnie jak w wi臋kszo艣ci przypadk贸w interfejs pod艂膮czony do wzmacniacza. Chodzi o to, 偶e czasem szumi to mocniej, ni偶 w innych przypadkach.

Zaczynam podejrzewa膰 pecha - wszystkie moje trzy testowe wzmacniacze s膮 trafione ;) - co jest prawdopodobne, bo s膮 po przej艣ciach ;)
Teraz jad臋 w Bieszczady wi臋c si臋 nie musz臋 tym przez tydzie艅 przejmowa膰 ;)

_________________
http://nagrywamy.com/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: przemak i 2 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL