www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest Pt, 15 grudnia 2017, 20:41


Strefa czasowa: UTC + 1




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 49 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: Cz, 7 grudnia 2017, 13:52 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 19 listopada 2008, 15:18
Posty: 2837
mirfak napisa艂(a):
Dzi臋kuj臋 za odpowied藕.
Potrzebuj臋 240-250 ma pr膮du (ciag艂y). Nie spowoduje to jakiego艣 drastycznego przyspieszenia zu偶ycia tej lampy?

Katalog przewiduje tak膮 obci膮偶alno艣膰, ale musisz zadba膰 aby nie przekroczy膰 dopuszczalnego pr膮du szczytowego lampy (750mA). Z tych偶e danych mo偶na wyczyta膰 偶e takie warunki odpowiadaj膮 pracy przy napi臋ciu przemiennym 2 X 250V rms i zerowej oporno艣ci 藕r贸d艂a, ale pojemno艣ci wej艣ciowej filtru zaledwie 4uF. Tak wi臋c w tym przypadku d艂awik b臋dzie bezwzgl臋dnie konieczny.
Cytuj:
Czy istnieje "mocniejsza" duodioda na podstawk臋 oktalow膮 ew inna podstawka ale w tym wypadku musia艂bym przerobi膰 obudow臋?

W miar臋 popularna by艂a lampa GZ34 ( http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... g/GZ34.pdf ). Ona wprawdzie pozwala r贸wnie偶 na obci膮偶enie pr膮dem 250mA, ale przy dopuszczalnej pojemno艣ci filtru 60uF (przy oporno艣ci 藕r贸d艂a zale偶nej od napi臋cia przemiennego). Ma ona 偶arzenie po艣rednie (ale grzejnik zwarty z katod膮) co pozwala spodziewa膰 si臋 mniejszej oporno艣ci wewn臋trznej a tym samym sprawno艣ci, tym bardziej 偶e moc 偶arzenia jest p贸艂tora raza mniejsza. Na wi臋kszy pob贸r pr膮du, mianowicie 350mA pozwala艂a lampa GZ37, ale tylko przy wej艣ciu d艂awikowym. Z sowieckich lamp mo偶na poleci膰 o wiele nowocze艣niejszy typ 5C8S ( http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 5/5C8S.pdf ) o obci膮偶alno艣ci 400mA i szczytowym pr膮dzie anody 1,2A, ale ona ma zupe艂nie inny cok贸艂, ZTCP taki jak GU50. W gr臋 wchodz膮 ponadto telewizyjne nowalowe diody prostownicze PY82, kt贸re niekiedy trafiaj膮 si臋 w ofercie. Dwie takie lampy w uk艂adzie pe艂nookresowym dostarcz膮 360mA. Znacznie mniejszy sens mia艂yby powszechnie dost臋pne 艣mieci贸wki PY88, z uwagi na du偶膮 moc 偶arzenia i mniejszy pr膮d szczytowy, co praktycznie wymusza艂oby filtr z wej艣ciem d艂awikowym.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 7 grudnia 2017, 14:11 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): So, 14 maja 2005, 14:10
Posty: 229
Lokalizacja: zielona gora
Tomku, ale oczywi艣cie ze mo偶e by膰 EZ80 albo EZ90 :)...kt贸ra jest zdaje si臋 odpowiednikiem 6x4 to by by艂o jeszcze lepiej :),Bo buduj臋 uk艂ad wg. schematu w kt贸rym zasilanie jest w艂asnie na 6x4...ale nie ma schematu dok艂adnego tego zasilacza tylko wiadomo 偶e jest po lampie kondensator i potem d艂awik. Wyb贸r lampy do prostownika nie jest dla mnie krytyczny. Przelicz臋 sobie na symulacji jeszcze prostownik pod ez80 i 6x4. Ale bardzo ci dzi臋kuj臋 偶e mnie upewni艂es 偶e ten prostownik(zasilacz) b臋dzie dzia艂a艂 prawid艂owo,bo mog臋 ruszy膰 w ko艅cu z dalszymi pracami przy tym uk艂adzie i kupnem transformatora. A w艂asnie jeszcze jedno pytanie....znalaz艂em w necie 偶e przy dobieraniu napi臋cia wt贸rnego trafa pod prostownik lampowy trzeba bra膰 mno偶nik 1,26 a nie 1,41 jak w krzemie,ale z drugiej strony gdzies czyta艂em 偶e na prostowniku pe艂nookresowym na duodiodzie spadek napi臋cia mo偶e dochodzi膰 nawet do 50v. I teraz nie wiem do ko艅ca czy jak zakupi臋 trafo 200-0-200 V to mi wyjdzie na ko艅cu te 220-230 DC przy obci膮zeniu oko艂o 20-30mA. Nie chcia艂bym kupowac transformatora nadwymiarowego bo on b臋dzie na sta艂e zaimplementowany do tego uk艂adu i ju偶 go nie b臋de wykorzystywa艂 inaczej.Dzi臋ki i pozdrawiam

_________________
front247


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 7 grudnia 2017, 15:11 
Offline
50...74 posty
50...74 posty

Do艂膮czy艂(a): Pt, 26 grudnia 2008, 20:45
Posty: 54
Bardzo dziekuj臋 za odpowied藕. Na razie spr贸buj臋 doj艣膰 do tych 240 mA na 5c3s. W zasilaczu mam kolejno: rezystor 47 ohm, 34 uF i d艂awik 12mH i dalej ju偶 wi臋ksze pojemnosci. Czy w tym uk艂adzie powinienem (dla tych 250 mA) zmniejszy膰 pierwszy kondensator, je艣li tak to do jakiej warto艣ci?
Celuje w lamp臋 5s8s jedynie musz臋 dokupi膰 trafo na 5V bo obecny odczep mam 5V/4A, a to mo偶e nie wystarczy膰.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 7 grudnia 2017, 15:33 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): So, 14 maja 2005, 14:10
Posty: 229
Lokalizacja: zielona gora
Przed chwila robi艂em symulacje z lampa ez90 no i same problemy , przy 40mA obci膮zenia wyrzuca mi b艂ad, pierwszy kondensator 10uF(katalog) potem d艂awik 10H (340 ohm),kond. 220u,rezystor 10 ohm ,kondensator 470uF...wykres niby dobry ale wyrzuca b艂ad,jak zmniejsze obci膮zenie do 20mA jest ok ....co tu jest grane? Zauwazy艂em 偶e 偶onglerka oporno艣ciami element贸w odgrywa znaczenie czym wieksze tym gorzej,natomiast o dziwo jak wrzuci艂em zaraz za dioda rezystor i potem ppierwszy kondensator ...jest dobrze - nie rozumiem,.

Mam na oku trafo o takich parametrach:
200V - 0,06A
200V - 0,06A
9V - 0,4A
6,3V - 2,15A
kosztuje 106 z艂
Teoretycznie powinien mi da膰 na wyj艣ciu 220v przy obci膮偶eniu 40mA ale..czy na pewno przy lampie EZ 80/81/90?
偶arzenie wyjdzie na styk 4xecc82/88-1,2A i EZ81-1A = 2,2A ....nie za bardzo na styk..? Gdybym da艂 EZ90 to jest idealnie bo 偶arzenie 600mA..ale znowu nie mog臋 jej ogarn膮膰 w symulacji,jak by nie kombinowac d... z ty艂u :)
Pytam bo potem nastepny transformator w kolejce cenowej to 170 z艂


Za艂膮czniki:
zas.6x4.png
zas.6x4.png [ 234.21 KiB | Przegl膮dane 248 razy ]

_________________
front247
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 08:51 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 19 listopada 2008, 15:18
Posty: 2837
front247 napisa艂(a):
Tomku, ale oczywi艣cie ze mo偶e by膰 EZ80 albo EZ90 :)...kt贸ra jest zdaje si臋 odpowiednikiem 6x4 to by by艂o jeszcze lepiej :)

Pami臋taj przy tym 偶e ruska lampa ma inne coko艂owanie wyprowadze艅 ni偶 jej zachodnioeuropejskie, ameryka艅skie czy te偶 czechos艂owackie odpowiedniki.
Cytuj:
Bo buduj臋 uk艂ad wg. schematu w kt贸rym zasilanie jest w艂asnie na 6x4...ale nie ma schematu dok艂adnego tego zasilacza tylko wiadomo 偶e jest po lampie kondensator i potem d艂awik.

A czy to znaczy 偶e bez d艂awika uk艂ad dzia艂a膰 nie b臋dzie? Zw艂aszcza przy obci膮偶eniu niewiele ponad 20mA.
Cytuj:
A w艂asnie jeszcze jedno pytanie....znalaz艂em w necie 偶e przy dobieraniu napi臋cia wt贸rnego trafa pod prostownik lampowy trzeba bra膰 mno偶nik 1,26 a nie 1,41 jak w krzemie

Co wynika z ograniczonej wytrzyma艂o艣ci lampy na pr膮d impulsowy, wymuszaj膮cy stosowanie du偶ych rezystancji w obwodzie lampy oraz ograniczonej pojemno艣ci pierwszego kondensatora w filtrze a tak偶e z poni偶szego:
Cytuj:
na prostowniku pe艂nookresowym na duodiodzie spadek napi臋cia mo偶e dochodzi膰 nawet do 50v.

Przy czym jest on szczeg贸lnie du偶y w przypadku diod bezpo艣rednio 偶arzonych, takich jak 5C3S, z uwagi na du偶膮 odleg艂o艣膰 katoda-anoda.
Cytuj:
I teraz nie wiem do ko艅ca czy jak zakupi臋 trafo 200-0-200 V to mi wyjdzie na ko艅cu te 220-230 DC przy obci膮zeniu oko艂o 20-30mA.

Z ostatniego wykresu na http://electronbin.com/sheets/093/6/6X4.pdf wynika 偶e przy napi臋ciu 2X200V, pojemno艣ci wej艣ciowej filtru 10uF i rezystancji w obwodzie lampy 6X4 400 om贸w uzyskasz 230V przy obci膮偶eniu 20mA. Jako jednak 偶e wykorzystujesz lamp臋 w niewielkim tylko stopniu (max. 30mA zamiast dopuszczalnego w tych warunkach niemal 80mA) masz mo偶liwo艣膰 zwi臋kszy膰 pojemno艣膰 filtru oraz zmniejszy膰 rezystory ochronne w anodach, dzi臋ki czemu napi臋cie wzro艣nie na tyle 偶e b臋dzie mo偶na wytraci膰 jego nadmiar na dodatkowych ogniwach RC. Musisz tylko sprawdzi膰 w symulacji, czy anodowy pr膮d szczytowy nie przekracza przy pe艂nym obci膮偶eniu dopuszczalnych 210mA. Z lamp膮 EZ80 sytuacja b臋dzie 艂atwiejsza, tam z uwagi na wi臋kszy pr膮d szczytowy mo偶na zastosowa膰 kondensator 50uF. Nie mog臋 znale藕膰 wykres贸w napi臋cia wyprostowanego dla 2X200V rms, ale nale偶y je oszacowa膰 na 250V przy 30mA obci膮偶enia, i to przy katalogowej rezystancji w anodach, kt贸r膮 oczywi艣cie i w tym wypadku mo偶na zmniejszy膰 z uwagi na niepe艂ne wykorzystanie lampy.


Ostatnio edytowano Pt, 8 grudnia 2017, 09:06 przez Tomek Janiszewski, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 08:58 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 19 listopada 2008, 15:18
Posty: 2837
mirfak napisa艂(a):
W zasilaczu mam kolejno: rezystor 47 ohm, 34 uF i d艂awik 12mH i dalej ju偶 wi臋ksze pojemnosci

34uF? Sk膮d taki wzi膮艂e艣, czy to nie pomy艂ka w pisaniu?
Cytuj:
Czy w tym uk艂adzie powinienem (dla tych 250 mA) zmniejszy膰 pierwszy kondensator, je艣li tak to do jakiej warto艣ci?

Zdecydowanie tak, skoro lampa wykorzystywana jest na granicy wytrzyma艂o艣ci pr膮dowej, a jej dopuszczalne szczytowy pr膮d wynosi zaledwie trzykrotn膮 warto艣膰 pr膮du 艣redniego. Dla nowocze艣niejszych, po艣rednio 偶arzonych lamp stosunek ten jest wielokrotnie wi臋kszy, i tak dla PY82 pr膮dy te wynosz膮 odpowiednio 180mA i 1150mA. 4,7uF (bo 4uF obecnie nie wyst臋puje, a zamierzasz pobiera膰 nie 250mA tylko nieco mniej a transformator sieciowy ma niezerow膮 rezystancj臋 co powinno zapobiec przeci膮偶eniu lampy), dopiero po d艂awiku mo偶na sobie pozwoli膰 na wi臋cej.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 09:23 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 19 listopada 2008, 15:18
Posty: 2837
front247 napisa艂(a):
Przed chwila robi艂em symulacje z lampa ez90 no i same problemy , przy 40mA obci膮zenia wyrzuca mi b艂ad, pierwszy kondensator 10uF(katalog) potem d艂awik 10H (340 ohm),kond. 220u,rezystor 10 ohm ,kondensator 470uF...wykres niby dobry ale wyrzuca b艂ad,jak zmniejsze obci膮zenie do 20mA jest ok ....co tu jest grane? Zauwazy艂em 偶e 偶onglerka oporno艣ciami element贸w odgrywa znaczenie czym wieksze tym gorzej,natomiast o dziwo jak wrzuci艂em zaraz za dioda rezystor i potem ppierwszy kondensator ...jest dobrze - nie rozumiem

Niestety nie korzysta艂em z tego programu wi臋c go nie znam. Ale jak膮 w艂a艣ciwie analiz臋 przeprowadzi艂e艣? Bo analiza DC jest tutaj zupe艂nie nieadekwatna, z uwagi na obecno艣膰 藕r贸de艂 napi臋cia przemiennego, a tym samym zale偶nego od czasu. Z kolei obecno艣膰 elementu nieliniowego (duodioda) wyklucza tak偶e analiz臋 AC. W PSPICE trzeba by艂oby przeprowadzi膰 analiz臋 stan贸w nieustalonych przy r贸偶nych pr膮dach obci膮偶enia, i dopiero w贸wczas mo偶na wykre艣li膰 zale偶no艣膰 napi臋cia wyprostowanego od obci膮偶enia. Tymczasem co w艂a艣ciwie przedstawia zamieszczony przez Ciebie wykres, napi臋cie wyj艣ciowe wzrastaj膮ce wraz z pr膮dem obci膮偶enia? To jaki艣 absurd!
Cytuj:
Mam na oku trafo o takich parametrach:
200V - 0,06A
200V - 0,06A
9V - 0,4A
6,3V - 2,15A
kosztuje 106 z艂
Teoretycznie powinien mi da膰 na wyj艣ciu 220v przy obci膮偶eniu 40mA ale..czy na pewno przy lampie EZ 80/81/90?

A jakie s膮 rezystancje uzwoje艅 sieciowego i anodowego? Bo je偶eli wi臋ksze od zalecanych dla danej lampy, to co prawda b臋dzie ona dobrze chroniona przed przeci膮偶eniem impulsowym (nawet przy ponadkatalogowej pojemno艣ci kondensatora), ale wyprostowane napi臋cie b臋dzie ni偶sze od oczekiwanego.
Cytuj:
偶arzenie wyjdzie na styk 4xecc82/88-1,2A

Nawet wi臋cej, mianowicie 1,33A bowiem lampa ECC88 pobiera 365mA. Chyba 偶e masz na my艣li jej wojskowy odpowiednik E88CC, kt贸ry pobiera standardowe 300mA i mo偶e zast臋powa膰 PCC88 w telewizorach.
Cytuj:
i EZ81-1A = 2,2A ....nie za bardzo na styk..? Gdybym da艂 EZ90 to jest idealnie bo 偶arzenie 600mA

EZ80 te偶 pobiera tylko 0,6A i pozwala na wi臋ksz膮 obci膮偶alno艣膰 ni偶 EZ90.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 09:47 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 22 lutego 2006, 05:06
Posty: 1136
Lokalizacja: Toronto
Czesc
Zanim zaczniesz "rzezbic", zdecyduj czy potrzebujesz 20mA czy 250mA.
Jezeli 20, a max 30mA, to dajesz EZ90, kondensator 47uF, jako dlawik dowolny TG i po nim 330uF lub wiecej. Do stopni wyjsciowych da to wystarczajaca filtracje. Stopnie wejsciowe zasilasz z dodatkowego czlonu R-C, np: 1k / 100uF. Stosowanie w czlonach R-L-C wartosci 47 omow czy 12mH to po prostu zarty.
Jest tylko jedna sprawa: czy Tobie zalezy na zasilaczu czy na zabawie w obliczenia, a zasilacz to tylko pretekst ?
Pozdrowienia


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 12:52 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): So, 14 maja 2005, 14:10
Posty: 229
Lokalizacja: zielona gora
Tomku,najserdeczniejsze dzi臋ki za twoje odpowiedzi,bardzo duzo wiadomo艣ci,dla mnie bezcenna wiedza,a z rezystancj膮 transformatora to widzisz nie wiedzia艂em,zwr贸ce uwag臋 na to.W艂asciwie to ju偶 wiem co kupi膰 symetryczne 200v dla anodowego lub lekko wy偶ej.Lampa albo ez80 albo 81.
Program kt贸rego u偶ywam jest do艣膰 znany,i s艂u偶y do symulowania uk艂ad贸w zasilania zar贸wno na p贸艂przewodnikach jak i na lampach, jest fajny bo pokazuje wykres i blokuje mo偶liwo艣膰 z艂ego podstawiania element贸w w danej aplikacji,oraz przy przekroczeniu np.rezystancji wew. wyrzuca b艂膮d i poleca zmieni膰 uk艂ad..tak偶e ci臋zko pope艂ni膰 b艂膮d konstruj膮c tam zasilacz.

Sprawdzi艂em przed chwila w dw贸ch datasheet, i jest napisane 偶e lampa ecc88 pobiera na 偶arzeniu 300mA....co艣 przeoczy艂em bo napisa艂e艣 偶e 365mA.

Vic384, Oczywi艣cie 偶e robi臋 zasilacz a ten temat jest po to zebym wiedzia艂 na pewno jaki transformator kupic,jaki d艂awik ,jaka duodiod臋 i jaki uk艂ad zastosowa膰,przy okazji nauczy艂em si臋 tutaj wielu rzeczy.Nie robi臋 wzmacniacza lampowego tylko przedwzmacniacz lampowy,dlaczego uwazasz 偶e zastosowanie w pierwszym cz艂onie filtracji kondensatora 47uF i d艂awika 10-12H jest 偶artem ? Przeciez to s膮 warto艣ci optymalne katalogowe dla EZ 81. Chcia艂bym te napi臋cie mie膰 jak najlepiej odfiltrowane bo ten przedwzmacniacz jest dosyc podatny na zak艂贸cenia od zasilania,wiem 偶e 艂atwo m贸g艂bym zrobi膰 zasilanie na p贸艂przewodnikach ze stabilizacj膮,ale to by by艂o za proste.

Oczywi艣cie pope艂ni艂em liter贸wk臋 kondensator zaraz za prostownikiem to 33uF w mojej symulacji (tak sobie kombinowa艂em),wiem 偶e mo偶e by膰 do 50uF :) przy EZ81.
Pob贸r pr膮du przez m贸j uk艂ad to oczywi艣cie 21 mA a nie 250mA (liter贸wka) :) Wydajno艣c pradowa mojego zasilacza,z lekkim zapasem my艣le 偶e 30-40mA wystarczy.
Dzi臋kuje za pomoc

ps.
czy producent transformator贸w podaje rezystancj臋..? Bo tam gdzie przegl膮da艂em nie zauwa偶y艂em.A mo偶e mo偶na j膮 policzyc?
Tomku,co to sa rezystore ochronne na anodach? Te kt贸rymi zbijam napi臋cie?

_________________
front247


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 14:15 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Pn, 20 lutego 2012, 22:56
Posty: 176
Tomek Janiszewski napisa艂(a):
Tymczasem co w艂a艣ciwie przedstawia zamieszczony przez Ciebie wykres, napi臋cie wyj艣ciowe wzrastaj膮ce wraz z pr膮dem obci膮偶enia? To jaki艣 absurd


Program pokazuje - w zale偶no艣ci co si臋 wybierze - napi臋cie lub/i pr膮d (w wybranych punktach) w funkcji czasu.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 15:30 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 19 listopada 2008, 15:18
Posty: 2837
front247 napisa艂(a):
Lampa albo ez80 albo 81.

W zupe艂no艣ci wystarczy ta pierwsza.
Cytuj:
Program kt贸rego u偶ywam jest do艣膰 znany,i s艂u偶y do symulowania uk艂ad贸w zasilania zar贸wno na p贸艂przewodnikach jak i na lampach, jest fajny bo pokazuje wykres i blokuje mo偶liwo艣膰 z艂ego podstawiania element贸w w danej aplikacji,oraz przy przekroczeniu np.rezystancji wew. wyrzuca b艂膮d i poleca zmieni膰 uk艂ad..tak偶e ci臋zko pope艂ni膰 b艂膮d konstruj膮c tam zasilacz.

Ko艂awski ju偶 mi to wyt艂umaczy艂. A wi臋c istotnie robi艂e艣 jak nale偶a艂o, wykonuj膮c seri臋 analiz czasowych. Nie wiem sk膮d m贸g艂 si臋 bra膰 b艂膮d, PSPICE tak偶e niekiedy potrafi si臋 zapl膮ta膰 i przerwa膰 analiz臋. Pomagaj膮 wtedy drobne korekty, np. zmiana warunk贸w pocz膮tkowych lub kroku analizy.
Cytuj:
Sprawdzi艂em przed chwila w dw贸ch datasheet, i jest napisane 偶e lampa ecc88 pobiera na 偶arzeniu 300mA....co艣 przeoczy艂em bo napisa艂e艣 偶e 365mA

Sk膮d to wytrzasna艂e艣? Bo ja znalaz艂em takie c贸艣:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC88.pdf
Zreszt膮, chyba 艂atwiej jest obecnie trafi膰 na E88CC (z wojskowych zasob贸w) ni偶 na ECC88 (stosowan膮 w nielicznych typach telewizor贸w z zasilaniem transformatorowym) a te pierwsze lampy istotnie pobieraj膮 300mA.
Cytuj:
Vic384, Oczywi艣cie 偶e robi臋 zasilacz a ten temat jest po to zebym wiedzia艂 na pewno jaki transformator kupic,jaki d艂awik ,jaka duodiod臋 i jaki uk艂ad zastosowa膰,przy okazji nauczy艂em si臋 tutaj wielu rzeczy.Nie robi臋 wzmacniacza lampowego tylko przedwzmacniacz lampowy,dlaczego uwazasz 偶e zastosowanie w pierwszym cz艂onie filtracji kondensatora 47uF i d艂awika 10-12H jest 偶artem

Na schemacie masz 12H ale w po艣cie napisa艂e艣 12mH i to wywo艂a艂o s艂uszne zdziwienie Vic384.
Cytuj:
Przeciez to s膮 warto艣ci optymalne katalogowe dla EZ 81

Pojemno艣膰 wej艣ciowego kondensatora filtru mo偶e by膰 uwa偶ana za parametr katalogowy ale indukcyjno艣膰 d艂awika - tylko w filtrze o wej艣ciu indukcyjnym. Gdy stosuje si臋 kondensator na wej艣ciu cz臋stokro膰 mo偶na si臋 obej艣膰 bez tego d艂awika; stosuje si臋 go w贸wczas gdy zasilany uk艂ad pobiera znaczny pr膮d a wymagane s膮 niskie t臋tnienia (np. w ko艅cowym stopniu SE nie wyposa偶onym w kompensacj臋 t臋tnie艅). Ale i w贸wczas wystarcza d艂awik o indukcyjno艣ci znacznie mniejszej, na poziomie pojedynczych H (np. stosowany w telewizorach DFZK). Dla przedwzmacniacza praktycznie zawsze wystarcza filtr RC, no chyba 偶e napi臋cie wyprostowane jest tak niskie 偶e nie mo偶na sobie pozwoli膰 nawet na strat臋 kilku wolt贸w.
. Chcia艂bym te napi臋cie mie膰 jak najlepiej odfiltrowane bo ten przedwzmacniacz jest dosyc podatny na zak艂贸cenia od zasilania,wiem 偶e 艂atwo m贸g艂bym zrobi膰 zasilanie na p贸艂przewodnikach ze stabilizacj膮,ale to by by艂o za proste.
Cytuj:
Oczywi艣cie pope艂ni艂em liter贸wk臋 kondensator zaraz za prostownikiem to 33uF w mojej symulacji (tak sobie kombinowa艂em),wiem 偶e mo偶e by膰 do 50uF :) przy EZ81.

Przy EZ80 r贸wnie偶.
Cytuj:
Pob贸r pr膮du przez m贸j uk艂ad to oczywi艣cie 21 mA a nie 250mA (liter贸wka) :)

Nieporozumienie wzi臋艂o si臋 st膮d 偶e pod Tw贸j temat podpi膮艂 si臋 kto艣 kto buduje zasilacz dostarczaj膮cy 250mA.
Cytuj:
Wydajno艣c pradowa mojego zasilacza,z lekkim zapasem my艣le 偶e 30-40mA wystarczy.

Coraz wy偶sze wymagania stawiasz, zaczyna艂e艣 od nieco ponad 20mA. Pewien jeste艣 偶e nie przeci膮偶ysz przynajmniej niekt贸rych triod, podaj mo偶e co to za wzmacniacz bo zaczyna to wygl膮da膰 podejrzanie.
Dzi臋kuje za pomoc
Cytuj:
czy producent transformator贸w podaje rezystancj臋..?

Jakby powa偶nie traktowa艂 nabywc臋, to by podawa艂.
Cytuj:
A mo偶e mo偶na j膮 policzyc?

Niby w jaki spos贸b? Ona nie jest jednoznacznie powi膮zana z moc膮 i napi臋ciami transformatora, zale偶y tak偶e od jego konstrukcji. Musia艂by艣 zna膰 liczb臋 zwoj贸w, przekroje drut贸w i przybli偶on膮 przynajmniej 艣redni膮 d艂ugo艣膰 zwoju.
Cytuj:
Tomku,co to sa rezystore ochronne na anodach? Te kt贸rymi zbijam napi臋cie?

T艂umaczy艂em na wst臋pie. Lampa prostownicza (w przeciwie艅stwie do diod p贸艂przewodnikowych) bardzi 藕le znosi przeci膮偶enia impulsowe. Aby wi臋c ograniczy膰 pr膮d do艂adowuj膮cy w ka偶dym p贸艂okresie pierwszy kondensator filtru wymaga si臋 aby suma rezystancji po艂贸wki uzwojenia anodowego zsumowana przez przetransformowan膮 na stron臋 wt贸rn膮 rezystancj臋 uzwojenia sieciowego by艂a dostatecznie du偶a. Je偶eli jest mniejsza - w艂膮cza si臋 dodatkowe rezystory w ka偶d膮 z anod, lub je偶eli nie jest wymagane umasienie 艣rodka uzwojenia anodowego - pojedynczy rezystor mi臋dzy tym punktem a mas膮.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 16:56 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): So, 14 maja 2005, 14:10
Posty: 229
Lokalizacja: zielona gora
Dzi臋ki za wyjasnienie z tymi rezystorami anodowymi,teraz juz rozumiem:)
Wiesz co masz racje z ta ecc88 - 365mA w datasheet tesli i philipsa....da艂bym sobie g艂ow臋 艣ci膮膰 偶e widzia艂em gdzies w sieci data od JJ tej lampy i podawali 300mA,a e88cc oczywi艣cie ma 300mA.Teraz wszystko jasne :)

Nie stawiam wymaga艅,po prostu uk艂ad wezmie maxymalnie 21 mA ,natomaist zasilacz co za tym idzie trafo chyba powinien miec wydolno艣c wi臋ksz膮 ,st膮d od pocz膮tku liczy艂em wszystko na pob贸r 40mA,te 20mA nadwyzki . Transformator 40-50VA jest tutaj ok. To nei b臋dzie zasilac 偶adnej ko艅c贸wki mocy bo ta jest na tranzystorach i ma swoje osobiste zasilanie ;).

Je艣li chodzi o d艂awik,no rzeczywi艣cie gdyby mo偶na by艂o zastosowac tam chocby 5H zamiast 10H to ju偶 by by艂o 艂atwiej i taniej bo jest wi臋kszy dost臋p,za 10H trzeba da膰 60-100 z艂,za 5H ju偶 mozna za 20 dosta膰. Zastanowie si臋 nad tym d艂awikiem. Obi艂o mi si臋 偶e d艂awik zamiast resystora b臋dzie zawsze lepszy,ale mo偶e s膮 to obiegowe opinie.
Schemat prosze zamieszczam:


Za艂膮czniki:
preamp.png
preamp.png [ 76.06 KiB | Przegl膮dane 107 razy ]

_________________
front247


Ostatnio edytowano Pt, 8 grudnia 2017, 17:06 przez front247, 艂膮cznie edytowano 1 raz
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 17:04 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Pn, 20 lutego 2012, 22:56
Posty: 176
Tomek Janiszewski napisa艂(a):
Nie wiem sk膮d m贸g艂 si臋 bra膰 b艂膮d, PSPICE tak偶e niekiedy potrafi si臋 zapl膮ta膰 i przerwa膰 analiz臋. Pomagaj膮 wtedy drobne korekty, np. zmiana warunk贸w pocz膮tkowych lub kroku analizy.


Powt贸rzy艂em symulacj臋 Kolegi. Program podaje dla takich warunk贸w ostrze偶enie o niemal dwukrotnym przekroczeniu przez pocz膮tkowe 0,2 sekundy "powtarzalnego szczytowego pr膮du przewodzenia" - I(FRM).

Zapytam przy okazji m膮drzejszych - bo te偶 mia艂em z tym problem przy symulacjach - czy rzeczywi艣cie jest si臋 czym przejmowa膰?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 17:13 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): So, 14 maja 2005, 14:10
Posty: 229
Lokalizacja: zielona gora
Dok艂adnie taki komunikat mi niekiedy wyskakuje,przy niew艂asciwym (za duzym) kondensatorze lub za du偶ej oporno艣ci po stronie DC.
W tym sklepie s膮 dosy膰 fajne d艂awiki i ten z linku by mi pasowa艂 ,kosztuje 21 z艂 tylko Sizei nie podaje oporno艣ci tych swoich d艂awik贸w...i lipa.
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?227, ... 3964-sizei

U Pana Ogonowskiego jest fajny d艂awik 10H i kosztuje ok.60 z艂...tylko ta oporno艣c 350 ohm,dosy膰 du偶a,sa hammondy ale dosy膰 drogie 100 z艂 trzeba przygotowa膰. A mo偶e rzeczywi艣cie nie ma sensu do tego uk艂adu,ale w oryginale jest :)

Acha jeszcze najwazniejsze,czy lampa prostownicza powinna by膰 zasilana z osobnego uzwojenia 6,3V czy moze by膰 bez problemu z tego samego co triody w uk艂adzie,pytam z uwagi czy to nie wniesie jakichs zak艂贸ce艅,przydzwi臋k贸w itp. ?

_________________
front247


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 8 grudnia 2017, 21:38 
Offline
20...24 posty
20...24 posty
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): Wt, 24 lutego 2015, 01:20
Posty: 23
front247 napisa艂(a):
Schemat prosze zamieszczam:

Jak chcesz Lamm'a budowa膰 to na audiostereo masz ca艂e 2 czy 3 w膮tki o nim. Du偶o lania wody ale czasem co艣 ciekawego znajdziesz. Zasilacza te偶 maj膮 do tego przygotowane i lampowy i tranzystorowy salasa.
Nawet jakie艣 mozaiki p艂ytek chyba s膮.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 49 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Yahoo [Bot] i 6 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL