www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest N, 19 listopada 2017, 07:53


Strefa czasowa: UTC + 1




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 63 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: So, 22 kwietnia 2017, 16:21 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
Piotrek J. napisa艂(a):
Wg mnie wygodniej jest po艂o偶y膰 telewizor na przodzie
Wszystko jest kwesti膮 wprawy. Tylko w tej pozycji te偶 jest potrzebna druga osoba do trzymania bebech贸w albo jakie艣 rusztowanie oraz troch臋 ni偶szy st贸艂 偶eby wygodniej by艂o unie艣膰 te 24 cale.
sanatron napisa艂(a):
W Berylu na szcz臋艣cie jest on wciskany w szczeliny ch艂odzenia.
Wciskany a od spodu obudowy przykr臋cony tr贸jeczk膮 z podk艂adk膮.
sanatron napisa艂(a):
Chodzi艂o mi tylko o unikni臋cie udaru pr膮dowego przy 偶arzeniu kineskopu z zewn臋trznego 藕r贸d艂a,
Wi臋kszo艣膰 TV Dederowskich i chyba wszystkie ruskie mia艂y 偶arzenie 6.3V z trafa sieciowego i udaru nie dosta艂y.
sanatron napisa艂(a):
Wiem, zrobi艂em sobie zwierak na sztywno. Po roz艂adowaniu, kawa艂ek alufolii zmi臋tej i wci艣ni臋tej w gniazdo, drugi koniec przyci艣ni臋ty do akwadagu,
Wa偶niejsze jest po艂膮czenie z obejm膮 kineskopu.
Natomiast Lawo1 o ile mnie pami臋膰 nie myli mia艂o 1 lub 5k/V.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 22 kwietnia 2017, 16:46 
Offline
20...24 posty
20...24 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 15 kwietnia 2017, 03:23
Posty: 23
Wtedy zosta艂oby mi ju偶 "tylko my艣lenie" :) Na pewno trzeba umie膰 policzy膰 wp艂yw miernika na obw贸d, by odkry膰 to, naprawd臋 "chcia艂" pokaza膰. Gorzej, jak miernik tak bardzo zmienia punkt pracy obwodu, 偶e ten przestaje dzia艂a膰 albo zmienia mocno parametry. Wtedy trzeba spr贸bowa膰 mierzy膰 napi臋cie w innymi miejscu obwodu (je艣li ma to sens, np. za wt贸rnikiem), si臋gn膮膰 po metody kompensacyjne, albo dobudowa膰 jaki艣 wzmacniacz. My艣l臋, 偶e w tamtych czasach w gr臋 wchodzi艂o zbudowanie amatorskiego woltomierza elektronowego (op贸r wewn臋trzny cho膰by 100k/V to ju偶 by艂o dobrze) i zgrubne wyskalowanie przez por贸wnanie ze istniej膮cym przyrz膮dem, albo metody kompensacyjne. Korzysta艂em kiedy艣 z kompensatora pr膮du sta艂ego (z galwanometrem i ogniwem Westona).

---

Mam jeszcze jedno pytanie - czy bakelitowy b臋ben prze艂膮cznika zmiany kana艂贸w po prostu si臋 zsuwa? Nie mog臋 go zdj膮膰 za jasn膮... Tam s膮 2 pokr臋t艂a: prze艂膮cznika i potencjometru dostrojenia. Ani jeden ani drugi nie schodzi. Bez tego nie wyjm臋 g艂owicy. A z g艂owic膮 na pok艂adzie nie odkr臋c臋 lewej dolnej nakr臋tki. Widz臋, 偶e jest nasuni臋ty na trzpie艅 prze艂膮cznika, jest 艣ci臋cie, a na nim blaszka spr臋偶ynuj膮ca. Teoretycznie powinien zej艣膰 podwa偶ony wkr臋takiem, ale - zapiek艂 si臋. A nie chc臋 uszkodzi膰 ani b臋bna ani g艂owicy.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 22 kwietnia 2017, 18:55 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 5 listopada 2005, 15:51
Posty: 2994
Lokalizacja: Warszawa
Nie pami臋tam dok艂adnie a Beryl stoi na dole przywalony kolejnymi TV.....ustaw pokr臋t艂o prze艂膮cznika kana艂贸w w takim po艂o偶eniu, aby艣 przez wyci臋cie w jego obwodzie (jakie艣 2cm od obudowy prze艂膮cznika kana艂贸w) zobaczy艂 wkr臋t mocuj膮cy pokr臋t艂o dostrojenia (te偶 trzeba pokr臋ci膰 aby wkr臋t ustawi膰 naprzeciwko tego wyci臋cia, patrze膰 trzeba chyba od 艣rodka obudowy), odkr臋casz go a potem ju偶 z g贸rki, pokr臋t艂o prze艂膮cznika kana艂贸w jest rzeczywi艣cie na wcisk (nie zgub blaszki), trzeba mocno poci膮gn膮膰 w kierunku od prze艂膮cznika.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 22 kwietnia 2017, 20:50 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
Kineskop odkr臋ca si臋 i wyjmuje bez demonta偶u prze艂膮cznika. Dlatego wcze艣niej wspomina艂em o nasadowej dziesi膮tce.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 23 kwietnia 2017, 06:20 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 5 listopada 2005, 15:51
Posty: 2994
Lokalizacja: Warszawa
TELEWIZOREK52 napisa艂(a):
Kineskop odkr臋ca si臋 i wyjmuje bez demonta偶u prze艂膮cznika. Dlatego wcze艣niej wspomina艂em o nasadowej dziesi膮tce.

W ZURIT-cie mieli艣my (dw贸ch ludzi, jeden trzyma艂 wyj臋te chassis ,,bokiem'' drugi wymontowa艂 stary i montowa艂 nowy kineskop, czas wymiany kilka minut), na fuchach brakowa艂o (lata temu odkr臋ca艂o si臋 np. kombinerkami), kilka lat temu kupi艂em w markecie (takie d艂uuugie) nasadowe 8 i 10 po 6z艂/sztuka. Pozdrawiam.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 23 kwietnia 2017, 10:16 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
cirrostrato napisa艂(a):
kilka lat temu kupi艂em w markecie (takie d艂uuugie) nasadowe 8 i 10 po 6z艂/sztuka. Pozdrawiam.
No to ja mia艂em lepiej bo ju偶 w latach 70/80 mieli艣my ( w ZURiT) zestaw d艂uuugich kluczy w kszta艂cie litery T a na fuchy drugi wozi艂em w baga偶niku. Opr贸cz 8 i 10 by艂a jeszcze 13 i specjalny do nakr臋tek motylkowych, oba do Rabin贸w. Podobnie by艂o 偶e 艣rubokr臋tami do peerk贸w. Te dorabia艂em sam z kawa艂ka pr臋ta np. od parasola, chodzi艂o o to 偶eby bez zdejmowania dekla mo偶na by艂o podregulowa膰 TV. Troch臋 wi臋cej by艂o roboty z przer贸bkami mocowania przy wymianie 59艁K na 61艁K.. ale to ju偶 insza bajka. Pozdrawiam.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn, 24 kwietnia 2017, 01:59 
Offline
20...24 posty
20...24 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 15 kwietnia 2017, 03:23
Posty: 23
Koledzy, kupi艂em klucz nasadowy "bardzo d艂ugie T" 8k臋. Wszystko fajnie, 3 nakr臋tki odkr臋caj膮 si臋 jak marzenie, za wyj膮tkiem tej jednej, o kt贸rej pisa艂em. Pomy艣la艂em - "nie znasz si臋", na pewno jest jaka艣 droga umieszczenia klucza na nakr臋tce bez ruszania g艂owicy, w ko艅cu inni to robi膮 rutynowo. No ale... albo w moim Matriksie mam b艂膮d i nie widz臋 oczywistych rzeczy, albo w Berylu jednak nie obejdzie si臋 bez demonta偶u g艂owicy... Zobaczcie - czerwona ramka. Klucza nie idzie wsun膮膰 pod g艂owic膮 ani obok g艂owicy.

Za艂膮cznik:
mocowanie_kineskopu.png
mocowanie_kineskopu.png [ 410.24 KiB | Przegl膮dane 742 razy ]


Ostatnio edytowano Pn, 24 kwietnia 2017, 18:14 przez sanatron, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn, 24 kwietnia 2017, 07:48 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 5 listopada 2005, 15:51
Posty: 2994
Lokalizacja: Warszawa
To wymontuj g艂owic臋, opisa艂em, jak to si臋 robi.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn, 24 kwietnia 2017, 18:33 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w

Do艂膮czy艂(a): So, 17 stycznia 2004, 22:10
Posty: 2238
Lokalizacja: Zawiercie
Trzeba miec kluczyk z przegubem kardana lub elastyczn膮 konc贸wk臋


Za艂膮czniki:
1A.jpg
1A.jpg [ 205.49 KiB | Przegl膮dane 700 razy ]
2A.jpg
2A.jpg [ 216 KiB | Przegl膮dane 700 razy ]
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn, 24 kwietnia 2017, 20:47 
Offline
20...24 posty
20...24 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 15 kwietnia 2017, 03:23
Posty: 23
No tak! 呕e te偶 nie pomy艣la艂em, a widzia艂em takie klucze w sklepach narz臋dziowych. Kolego Bogu艣, bardzo dzi臋kuj臋 za przypomnienie o tym przydatnym narrz臋dziu. Kupi臋 sobie taki "gi臋tki" klucz z wymiennymi ko艅c贸wkami na przysz艂o艣膰, bo mog臋 mie膰 kiedy艣 mniej szcz臋艣cia.

Szcz臋艣cia, bo obecnie uda艂o mi dosta膰 do nakr臋tki bez wymontowania g艂owicy. Po prostu odkr臋ci艂em dwie 艣rubki mocuj膮ce g艂owic臋 do podstawy telewizora i dosun膮艂em j膮 do lewej kraw臋dzi - o艣 prze艂膮cznika kana艂贸w wysz艂a swobodnie przez przewidziany dla niej otw贸r. Mam teraz do艣膰 miejsca, by wsun膮膰 klucz nasadkowy "d艂ugie T" i wymontowa膰 kineskop. Nie musz臋 niczego odlutowywa膰, opisywa膰, itd.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 25 kwietnia 2017, 16:39 
Offline
20...24 posty
20...24 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 15 kwietnia 2017, 03:23
Posty: 23
No, to wymiana kineskopu ju偶 za mn膮. Nie by艂o mimo wszystko 艂atwo, ale to pierwszy raz. Teraz ju偶 bym wiedzia艂 jak si臋 za to zabra膰 inaczej :)

Efekt po w艂膮czeniu 艣wietny. Kszta艂ty i napisy ostre, na ca艂ej powierzchni, dobry kontrast, a przy maksymalnej jasno艣ci - nie da si臋 patrze膰 na ekran, bo a偶 oczy bol膮. Do normalnego ogl膮dania potencjometry jasno艣ci i kontrastu skr臋ci艂em na 1/3 albo i mniej. I to po uprzednim cofni臋ciu dodatkowego PRka jasno艣ci na po艂ow臋 zakresu, czyli tak, jak by艂 oryginalnie. Przy poprzednim kineskopie 贸w PRek musia艂em ustawi膰 na full, podobnie kontrast i jasno艣膰, a i tak ci臋偶ko by艂o dojrze膰 co艣 w 艣wietle, w dodatku wszystko by艂o mocno rozmazane. Obecnie nie ma te偶 偶adnych niebieskich "艣wiate艂ek" w szyjce kineskopu. A i rozja艣nia si臋 du偶o szybciej.

Tak, 偶e trafili艣cie Koledzy, bezb艂臋dnie. Dzi臋kuj臋 za wszystkie porady, doprowadzi艂y mnie do udanego ko艅ca. A przy okazji naby艂em par臋 ksi膮偶ek o naprawie odbiornik贸w. Mo偶e jeszcze si臋 przydadz膮 - przy okazji innych zabytk贸w.

Pozosta艂o ju偶 tylko 艣nie偶enie, niestety wyra藕ne. Podejrzewam albo g艂owic臋 VHF (lampy wymienione, ale mo偶e po latach rozstroi艂y si臋 filtry) albo kiepski modulator. Obecnie sygna艂 idzie do wej艣cia antenowego bez t艂umika 1:1. Przy dzielniku 1:20 jest tylko 艣nie偶enie.

Jednak偶e, pomimo tego 艣nie偶enia, obraz jest bardzo czytelny, z rozs膮dnej odleg艂o艣ci mo偶na spokojnie ogl膮da膰 programy i czyta膰 napisy.

Czeka mnie, opr贸cz problemu 艣nie偶enia, jeszcze tylko regulacja geometrii obrazu, ale to poczekam na obraz kontrolny. Na szcz臋艣cie cewki odchylania ustawi艂em prosto.

Za艂膮cznik:
wymieniony_kineskop.png
wymieniony_kineskop.png [ 701.38 KiB | Przegl膮dane 660 razy ]


Przy bardzo okazjonalnym u偶ytkowaniu kineskop wystarczy na par臋 dekad, o ile si臋 nie rozszczelni do tego czasu. Skoro jednak wytrzyma艂 ostatnie 40 lat bez szwanku, to jest szansa, 偶e jeszcze po偶yje :) Na pewne b臋dzie bardzo oszcz臋dzany.

Jeszcze raz bardzo serdecznie dzi臋kuj臋 wszystkim za pomoc.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 艢r, 26 kwietnia 2017, 00:48 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
Witam. Zak艂adam 偶e modulator jest dobry. Jak wcze艣niej pisa艂em, zmierz napi臋cia na lampach w p.cz. albo je podstaw. Zdejmij g贸rn膮 os艂on臋 g艂owicy i zobacz czy kt贸ry艣 z opornik贸w nie jest przypalony. Konkretnie chodzi o 1 kom. zasilaj膮cy anod臋 PCc88. Nie podaj臋 oznaczenia bo nie mam pod r臋k膮 schematu a w g艂owicy nie by艂y opisane. Mo偶e to mie膰 zwi膮zek z nadpalonym opornikiem 100 om贸w na p艂ytce p.cz o kt贸rym pisa艂e艣 we wcze艣niejszym po艣cie. Zdarza艂o si臋 偶e oporniki te nie ulega艂y ca艂kowitemu spaleniu lecz jedynie zwi臋ksza艂y warto艣膰 zani偶aj膮c napi臋cie anodowe zasilaj膮ce g艂owic臋 a to ju偶 mo偶e mie膰 zwi膮zek z widoczn膮 mork膮. Mo偶esz jeszcze zmierzy膰 napi臋cie ARW na g艂owicy.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 艢r, 26 kwietnia 2017, 06:54 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 5 listopada 2005, 15:51
Posty: 2994
Lokalizacja: Warszawa
I w ko艅cu nie b贸j si臋 wymontowa膰 ten prze艂膮cznik kana艂贸w, przy okazji przeczy艣cisz styki sta艂e (blaszki) i wk艂adek kana艂owych, srebro na nich na pewno poczernia艂o i przewodzenie niepewne, warto te偶 ,,podgi膮膰'' te blaszki a wszystko co trze nasmarowa膰.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 艢r, 26 kwietnia 2017, 19:14 
Offline
1875...2499 post贸w
1875...2499 post贸w

Do艂膮czy艂(a): So, 17 stycznia 2004, 22:10
Posty: 2238
Lokalizacja: Zawiercie
cirrostrato napisa艂(a):
warto te偶 ,,podgi膮膰'' te blaszki

Z tym podginaniem to trzeba te偶 uwaza膰 bo jak sie za bardzo podegnie to porafi przy obracaniu bebna wywr贸cic blaszke na "lewa strone "


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 27 kwietnia 2017, 05:46 
Offline
20...24 posty
20...24 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 15 kwietnia 2017, 03:23
Posty: 23
Prze艂膮cznik g艂owicy zosta艂 przeczyszczony. 呕adnych zw臋gle艅 w g艂owicy, wizualnie wszystko w porz膮dku. Napi臋cie zasilaj膮ce w normie 200V wzgl. chassis. Nie mam poj臋cia co zw臋gli艂o rzeczony opornik, ale problem ju偶 si臋 nie powtarza.

Niestety, mora jak by艂a tak jest. Ziarno jest do艣膰 grube. Obraz "wyp艂owia艂y", ale to raczej wina 艣nie偶enia. Gdy brak sygna艂u - na "艣niegu" widoczne s膮 czasem ciemne grube kropki, tzn. ziarno si臋 sporadycznie zwi臋ksza. Gdy dekoder jest w trybie stand-by (czyli jest sygna艂 na wej艣ciu antenowym, ale bez obraz贸w), na ciemnym ekranie wida膰 przebijaj膮ce linie jak "偶y艂ki" w marmurze, takie jakby "b艂yskawice". Nieco zanikaj膮 podczas regulacji pokr臋t艂em dostrojenia, ale wtedy zn贸w pojawia si臋 szum i zrywa obraz. Na pojawianie si臋 tych "b艂yskawic" ma wp艂yw ustawienie synchronizacji pionowej. Od momentu wymiany kineskopu pogorszy艂a si臋 jej stabilno艣膰. Czasem musz臋 regulowa膰 PRkiem zerowania detektora fazy nim "zaskoczy" (bo czasem jest na granicy - "ju偶 ju偶 ma zaskoczy膰, a nie mo偶e") - i wtedy obraz jest ju偶 stabilny. Posprawdza艂em - nic nie urwa艂o si臋, luty w porz膮dku. Ale wyra藕nie jest gorzej w tym zakresie.

Inne spostrze偶enia: sensowny obraz idzie ustawi膰 jedynie na kanale 1 - 3. Na 3 ju偶 mocno 艣nie偶y. Na wy偶szych kana艂ach "czasem za艂apie", ale obraz jest bardzo za艣nie偶ony, chocia偶 d藕wi臋k jest czysty, bez szum贸w. W tej chwili pracuj臋 jedynie na kanale pierwszym.
Po ustawieniu modulatora na dany kana艂, d藕wi臋k mo偶na odbiera膰 jakie艣 2-3 kana艂y wprz贸d (1 - to a偶 do 3), a obraz - czasem przebija i na nast臋pny kana艂.

By膰 mo偶e objawy te wskazuj膮 na rozregulowane filtry w g艂owicy? Mo偶e to 艣nie偶enie ma miejsce dlatego, 偶e pomimo dobrego wstrojenia r臋cznego gdzie艣, w kt贸rym艣 momencie co艣 jest nie tak i sygna艂 jest wyt艂umiony.

Skr贸ci艂em wszystkie kable: zar贸wno koncentryk z modulatora jak i symetryk z symetryzatora. Symetryzator sprawdza艂em zar贸wno transformatorowy jak i rezystancyjny (w tym drugim przypadku efekty wyra藕nie gorsze). W艂膮czenie w szereg aktywnego wzmacniacza antenowego nie poprawi艂o obrazu - za艣nie偶enie i losowe ciemne punkty jak by艂y tak by艂y.

Wymieni艂em te偶 kondensatory elektrolityczne - ale kompletnie nic to nie da艂o (pomimo, 偶e stare 2uF mia艂y wyra藕n膮 up艂ywno艣膰, a nowe nie), wi臋c wstawi艂em oryginalne na powr贸t.

Raz przez pomy艂k臋, odcinek symetryka 艂膮cz膮cego w telewizorze g艂owic臋 z gniazdem opar艂 si臋 o jedn膮 z lamp w g艂owicy (PCC88) - obraz nagle zrobi艂 si臋 o wiele lepszy, bardziej kontrastowy, ale i przesterowany, nie sz艂o utrzyma膰 synchronizacji i zlikwidowa膰 warkotu w g艂o艣niku. Wzros艂a te偶 znacznie czu艂o艣膰 - mog艂em w艂o偶y膰 ko艅c贸wki symetryka do gniazda "odbi贸r bliski" (dzielnik) i te偶 by艂o dobrze (normalnie w tym gnie藕dzie - brak reakcji). Pojawi艂y si臋 te偶 du偶e czarne jakby "pineski", "艂ezki" albo "b膮czki" skierowane ostrzem w lew膮 stron臋, lataj膮ce po ca艂ym ekranie jak szalone. Pocz膮tkowo wystraszy艂em si臋, 偶e co艣 niechc膮cy tr膮ci艂em i oderwa艂em. Po d艂u偶szej chwili okaza艂o si臋, 偶e to wina przewodu antenowego le偶膮cego na lampie. Po jego cofni臋ciu obraz wr贸ci艂 do normy. Trzeba te偶 uwa偶a膰, czy ten odcinek symetryka nie dotyka styk贸w bezpiecznika sieciowego (o co bardzo 艂atwo) - wtedy 艣nie偶enie znacznie wzrasta.

Musz臋 jeszcze zmierzy膰 pr膮d 偶arzenia lamp, bo w ostatnich chwili przed zgaszeniem odbiornika zmierzy艂em napi臋cie na 偶arzeniu kineskopu - 6.9V (radziecki mia艂 5.9V), troch臋 za du偶o, wi臋c m贸g艂 skoczy膰 te偶 pr膮d reszty lamp.

Napi臋cia sta艂e na lampach w.cz. w pobli偶u napi臋膰 ze schematu.

To tyle obserwacji na szybko. Zdj臋膰 nie robi艂em, bo trudno uchwyci膰 te zak艂贸cenia. Postaram si臋 nagra膰 filmik.

Podsumowuj膮c: obraz daje si臋 "z艂apa膰" tylko na kanale 1-3. Najlepszy na kanale 1. Jak si臋 go z艂apie (i wspomo偶e regulacj膮 synchr. V), to jest stabilny. Ostro艣膰 obiekt贸w bardzo dobra. Wyra藕ne jasno-md艂e 艣nie偶enie. "B艂yskawice" / "w艂osy" przemykaj膮ce po ekranie - na bia艂ym tle czarne, na czarnym tle - bia艂e. Stabilno艣膰 obrazu w czasie bardzo dobra, kilka godzin - bez zmian. D藕wi臋k bez szum贸w.

Musz臋 zdoby膰 inny modulator albo cho膰 藕r贸d艂o obrazu testowego dla por贸wnania. Je艣li si臋 oka偶e, 偶e 艣nieg znik艂 - to wiadomo, modulator. Mo偶e za niski poziom sygna艂u albo zak艂贸cenia od przetwornicy (ma beztransformatorowy zasilacz). Je艣li nie zniknie - to albo g艂owica jest kiepska i t艂umi sygna艂 albo "nie wstraja si臋", albo na kt贸rym艣 etapie, w torze wizji, co艣 jest nie tak.

M贸g艂bym 偶y膰 z tym 艣nie偶eniem, ale widzia艂em u znajomego jak chodzi jego Neptun - pi臋kny czysty obraz.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 63 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 4 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL