www.trioda.com

Forum mi艂o艣nik贸w lamp i retro radiotechniki
Teraz jest N, 19 listopada 2017, 02:07


Strefa czasowa: UTC + 1




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 166 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: Pt, 2 listopada 2012, 22:42 
Offline
75...99 post贸w
75...99 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 9 czerwca 2010, 22:29
Posty: 78
Lokalizacja: Chorz贸w
Wi臋c tak : wtyk odchylania jest w idealnym stanie, samo trafo wn nie grzeje si臋, po odlutowaniu powielacza 6P45S nadal jest przeci膮偶ona. Po przy艂o偶eniu 艣rubokr臋ta do trafa nie ma 艂uku 5mm tylko malutka iskierka ale dopiero gdy przy艂o偶臋 艣rubokr臋t do styku transformatora(w miejsce kabla z powielacza) towarzyszy temu strzelanie w g艂o艣niku.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 2 listopada 2012, 23:28 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
waza47 napisa艂(a):
Po przy艂o偶eniu 艣rubokr臋ta do trafa nie ma 艂uku 5mm tylko malutka iskierka

Do trafa w kt贸rym miejscu??
waza47 napisa艂(a):
przy艂o偶臋 艣rubokr臋t do styku transformatora(w miejsce kabla z powielacza) towarzyszy temu strzelanie w g艂o艣niku.

Czyli jak dobrze rozumiem przy od艂膮czonym powielaczu. Tu w艂a艣nie powinna by膰 iskierka. Natomiast pykanie w g艂o艣niku rzecz normalna.
Je偶eli przy od艂膮czonym powielaczu nadal brak iskry na trafie - na 90% KC109A.
Bez mo偶liwo艣ci podstawienia KC109A dalsze rady s膮 troch臋 ja艂owe bo mo偶emy niepotrzebnie przekopa膰 p贸艂 TV. Wymieni艂em Ci najcz臋stsze przyczyny ale podstaw膮 zawsze s膮 pomiary napi臋膰. Dlatego jeszcze raz - sprawd藕 generator (napi臋cia). W niekt贸rych modelach, w g贸rnej cz臋艣ci bloku odchylania nad lub pod (ju偶 nie pami臋tam) PR-kiem regulacji szeroko艣ci jest taka ma艂a czarna dioda KD105(?) kt贸ra lubi艂a zwiera膰, sprawd藕. Widz臋 偶e b臋d臋 musia艂 si臋gn膮膰 po schemat.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 2 listopada 2012, 23:49 
Offline
75...99 post贸w
75...99 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 9 czerwca 2010, 22:29
Posty: 78
Lokalizacja: Chorz贸w
Przyk艂adam 艣rubokr臋t do styku trafa do kt贸rego przylutowany jest powielacz, oczywi艣cie aktualnie jest od艂膮czony.
Zaznaczy艂em na zdj臋ciu :
http://www.imagebam.com/image/b1f525218282484
Po przy艂o偶eniu w tym miejscu jest ma艂a iskierka ale dopiero gdy przy艂o偶臋 艣rubokr臋t i go przesuwam, 艂uku jak pisa艂em brak. Napi臋膰 ju偶 dzi艣 nie mia艂em si艂y mierzy膰 bo jest ciemno a nie posiadam dobrego o艣wietlenia w miejscu gdzie stoi tv. Jutro sprawdz臋 diod臋 o kt贸rej piszesz no i postaram si臋 za艂atwi膰 kc 109. Ps. kc 109 nie mo偶na zast膮pi膰 jak膮艣 wsp贸艂czesn膮 diod膮 ?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 2 listopada 2012, 23:57 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
Dobrze przyk艂adasz. Wspomnianej diody na zdj臋ciu nie widz臋, mo偶e nie by膰 w tym modelu ale sprawd藕. Kiedy艣 r贸偶ne cuda pr贸bowano robi膰 z zast臋pstwem KC109, w艂膮cznie z podstawianiem 6D22S ale to partyzantka bez sensu.
Oczywi艣cie TWS艁C5 nie wykluczam.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 3 listopada 2012, 00:24 
Offline
625...1249 post贸w
625...1249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): So, 27 listopada 2004, 20:06
Posty: 985
Lokalizacja: 83-200
TELEWIZOREK52 napisa艂(a):
Panie, tam tylko drucik si臋 urwa艂 albo tylko si臋 rozlutowa艂o.

Ja wiem co tam jest. Tam nic nie ma. Ta blacha falista si臋 wyprostowa艂a i nie ma o co trze膰 :D

_________________
Puszka, puszka na muzyk臋. Z blach stalowych, konserwowych.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn, 5 listopada 2012, 13:37 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
Co tam u "Rabina" s艂ycha膰? Jak tam prace post臋puj膮?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz, 8 listopada 2012, 11:55 
Offline
75...99 post贸w
75...99 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 9 czerwca 2010, 22:29
Posty: 78
Lokalizacja: Chorz贸w
Na razie stoj膮, nie mam trafa ani kc109. Poza tym ostatnio by艂em zaj臋ty napraw膮 eltrona wm100.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 10 listopada 2012, 18:41 
Offline
75...99 post贸w
75...99 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 9 czerwca 2010, 22:29
Posty: 78
Lokalizacja: Chorz贸w
Elektron zosta艂 naprawiony, wczoraj dosta艂em trafo(nowe) dzi艣 wstawi艂em i tv ruszy艂. Gra艂 dwie i p贸艂 godziny bez przerwy, w艂a艣nie go wy艂膮czy艂em.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 12 marca 2013, 00:04 
Offline
75...99 post贸w
75...99 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 9 czerwca 2010, 22:29
Posty: 78
Lokalizacja: Chorz贸w
Film pokazuj膮cy dzia艂anie Elektrona : http://www.youtube.com/watch?v=4KvGBrrDwt4

:mrgreen:

Mam wiele pyta艅 na temat rubola, mianowicie u偶ywa膰 czy nie u偶ywa膰 ? je艣li tak to w艂膮cza膰 raczej na d艂u偶ej czy kr贸tko ? telewizor sta艂 kup臋 lat nie w艂膮czany st膮d to pytanie(stare telewizory lata nie w艂膮czane lubi膮 si臋 sypa膰...). Kt贸ra wersja by艂a poprawiona z trafem na przewodach czy z wlutowanym do druku ? Dlaczego to cholerne trafo wn tak mocno si臋 nagrzewa ? No i najciekawsze ile te telewizory mog艂y pracowa膰 godzin dziennie non stop oraz ile potrafi艂y pracowa膰 bezawaryjnie zak艂adaj膮c jak najlepsze warunki pracy i trafienie na dobr膮 sztuk臋 ?

Edit :
Ten sprz臋t nigdy nie przestanie mnie zaskakiwa膰, wczoraj wydarzy艂a si臋 bardzo dziwna rzecz. Bylem w 艂azience i us艂ysza艂em strzelanie...wy艂膮czy艂em szybko tv i my艣la艂em, 偶e co艣 si臋 sta艂o(zepsu艂o) a tu nie tylko nic si臋 nie zepsu艂o, jemu to pomog艂o ! :shock: w艂膮czy艂em go po minucie z powrotem i po tym strzelaniu poprawi艂 si臋 obraz :) jakkolwiek g艂upio to brzmi ale tak jest. Ten sprz臋t wci膮偶 mnie zaskakuje :wink:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 12 marca 2013, 15:21 
Offline
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Do艂膮czy艂(a): So, 5 listopada 2005, 15:51
Posty: 2994
Lokalizacja: Warszawa
Ja (a my艣l臋, 偶e i kolega TELEWIZOREK52 i inni) te偶 ,,strzelali艣my'' w kineskop, prawie zawsze pomaga艂o, najcz臋艣ciej na kr贸tko.....


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 12 marca 2013, 16:36 
Offline
75...99 post贸w
75...99 post贸w

Do艂膮czy艂(a): 艢r, 9 czerwca 2010, 22:29
Posty: 78
Lokalizacja: Chorz贸w
Ale wy go strzelali艣cie przyrz膮dem a u mnie os sam sobie strzela艂(chyba na wysokim napi臋ciu) A m贸wi膮c o poprawie obrazu mam na my艣li to, 偶e wcze艣niej u g贸ry ekranu mia艂em zawini臋cie obrazu, wida膰 to nawet na filmie, teraz to praktycznie znikn臋艂o i obraz jest na ca艂ym ekranie. Spad艂a te偶 jasno艣膰 艣wiecenia ekranu i wysokie napi臋cie pracuje teraz bardzo cicho, nie czu膰 ozonem.
:roll:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 艢r, 4 listopada 2015, 21:43 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N, 1 listopada 2015, 12:57
Posty: 226
Lokalizacja: Katowice/Pu艂awy
Witam,
Taki oto pi臋kny mebel dzisiaj przywioz艂em dla kolegi. Uratowany przed zmia偶d偶eniem w ostatniej chwili ;). Wersja 714p.

Nie wiadomo jeszcze, czy dzia艂a - pewne jest, 偶e d艂ugo sta艂. B臋dzie uruchamiany w weekend u nowego w艂a艣ciciela - chcemy, 偶eby dzia艂a艂. Mo偶e si臋 uda, a mo偶e nie - czytaj膮c ten temat doszed艂em, ze nie jest to 艂atwe. Inn膮 spraw膮 jest zdaje si臋 brak dekodera PAL - tutaj, je艣li sprz臋t zadzia艂a, znowu b臋dzie problem. Jakie s膮 mo偶liwo艣ci rozwi膮zania tego, je偶eli p艂ytki s膮 nieosi膮galne?

1. Dorobienie wej艣cia AV - wtedy problem b臋dzie pomini臋ty?
2. Dekoder DVB-T z secamem - niestety oba moje dekodery maj膮 PAL/NTSC do wyboru...
3. Jakie艣 inne wyj艣cie?

Generalnie sprz臋t b臋dzie podpinany do laptopa celem wy艣wietlania film贸w - je偶eli oczywi艣cie zadzia艂a :).

Gar艣膰 zdj臋膰 wn臋trza w wysokiej rozdzielczo艣ci:

http://postimg.org/gallery/3auvo93iy/92507df3/


Za艂膮czniki:
Zdj_cie0878.jpg
Zdj_cie0878.jpg [ 681.24 KiB | Przegl膮dane 1436 razy ]
DSCN9960.JPG
DSCN9960.JPG [ 1.06 MiB | Przegl膮dane 1436 razy ]
G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt, 6 listopada 2015, 11:39 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N, 6 kwietnia 2008, 14:41
Posty: 3562
Lokalizacja: 83-130 Pelplin
Witam

Je艣li ten telewizor ma wsp贸艂pracowa膰 z dekoderem to my艣l臋, 偶e dorobienie wej艣膰 YPbPr b臋dzie dobrym pomys艂em. Oczywi艣cie, 藕r贸d艂o sygna艂u powinno mie膰 takie wyj艣cia.

Dekodery PAL do tych telewizor贸w by艂y produkowane w Polsce, powinny by膰 jeszcze dost臋pne.

_________________
Ratujmy stare tranzystory!


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 7 listopada 2015, 23:22 
Offline
125...249 post贸w
125...249 post贸w
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): N, 1 listopada 2015, 12:57
Posty: 226
Lokalizacja: Katowice/Pu艂awy
To wyj艣cie na kana艂y RGB to ca艂kiem dobry pomys艂. Jak takie co艣 zrobi膰? Chcemy te偶 si臋 jutro wpi膮膰 bezpo艣rednio pod AV - jutro pr贸bujemy w艂a艣nie uruchomi膰 rubina.

Kolega w艂a艣nie zakupi艂 dekoder PAL, dok艂adnie ten, podobno pasuje do rubina:

http://olx.pl/oferta/blok-sygnalowy-bs2 ... 7PC4h.html

Chcia艂bym prosi膰 o pomoc: nie wiemy, jak zamontowa膰 i pod艂膮czy膰 poprawnie ten modu艂 - czy kto艣 dysponuje tak膮 wiedz膮 i m贸g艂by si臋 ni膮 podzieli膰 z nami? :wink:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 8 listopada 2015, 02:57 
Offline
3125...6249 post贸w
3125...6249 post贸w

Do艂膮czy艂(a): Cz, 3 grudnia 2009, 00:01
Posty: 3359
Lokalizacja: Warszawa
Szuka艂em rozpisek pod艂膮czenia r贸偶nych dekoder贸w ale diabe艂 ogonem nakry艂. Ten dekoder do Rubina si臋 nie nadaje.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 166 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 3 go艣ci


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL